A XXII. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó képekben | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

A XXII. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó képekben

Bácsfeketehegyen a hétvégén tartották meg a XXII. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót. A két napos rendezvényt a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete szervezte, a Feketics Művelődési Egyesülettel közreműködve. A találkozó iránt kivételesen nagy volt az érdeklődés, számolt be lapunknak Hajvert Ákos, a versmondó egyesület elnöke.

– Ez alkalommal 59 gyermek jelentkezett a találkozóra, amiből négyen voltak 9 évnél fiatalabbak. Ők három helyett mindössze egy verssel készültek, és versenyen kívül léptek fel. A többi 55 gyermek célja a döntőbe való bejutás volt, kb. 55 százalékuknak ez sikerült is. Egy újdonságot is bevezettünk, az idei évtől nincs helyezés, csak minősítés. Ez azt jelenti, hogy arany, ezüst és bronz minősítést kapnak a gyerekek, valamint minden döntőbe bejutó gyerek kapott valamilyen minősítést. Egy komoly menet, míg a versmondó eljut a döntőig, ezért fontosnak tartottuk, hogy mindannyiuk produkcióit értékeljük – számolt be Hajvert, majd arról is szólt, hogy az idei évben 6 kiváló szakember értékelte a gyerekek produkcióit. Krizsán Szilvia színművész, Kálló Béla színművész, Tóth Péter Lóránt versmondó, Mess Attila színművész, Bori Fekete Ágnes színművész-drámatanár és Terék Anna költő voltak azok, akik értékelték a gyerekek szavalatait.

A találkozó nyitónapján fellépett a Melódia kamarazenekar, Terék Anna költővel Hajvert Ákos beszélgetett, Vass Szabolcs Kristálygömb díjas képzőművész kiállítását megnyitotta Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója, valamint az Újvidéki Művészeti Akadémia harmadéves tanulói tartottak egy verses színházi estet.

A találkozó második napján a döntőbe 27 versenyző jutott. Egy újabb, immár a harmadik produkciójukkal léptek zsűri elé a vetélkedők. A bácsfeketehegyi szavalóverseny épp ettől egyedi, hogy több oldalról megmutatkozhatnak a vetélkedők és a zsűri is határozottabb véleményt alakíthat ki a fellépőkről, ha több produkcióban hallgatja meg őket. A mű kiválasztása szempontjából követelmény, hogy a határon túli és az egyetemes magyar irodalomból is merítsenek a versenyzők.

A zsűri hosszas tanakodás után hozta meg döntését, de annak kihirdetése előtt Kálló Béla, Krizsán Szilvia és Mess Attila megosztotta gondolatait, intelmeit a versenyzőkkel, a kísérőkkel és a pedagógusokkal. Az okleveleket és az ajándékcsomagot Hajvert Ákos adta át a díjazottaknak.

A találkozót a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a tartományi kulturális titkárság és Kishegyes község önkormányzata támogatta.

Íme a díjazottak névsora:

3-4 osztály:

Bronz minősítés: Szarka Hanna, Zenta, Kisimre Zoja, Topolya

Ezüst minősítés: Bába Kristóf, Újvidék

Arany minősítés: Tóth Vilmos, Temerin, Szatmári Lili, Topolya.

5-6. osztály:

Bronz: Molnár Virág, Bácsfeketehegy, Cservenák Csenge, Topolya, Gombár Viktor, Temerin, Zakinszky Regina, Temerin

Ezüst: Gál Flóra, Kishegyes, Alács Varró Emese, Bácskossuthfalva, Dudás Iván, Kishegyes

Arany: Galusz Áron, Zenta, Erdei Anna Dorka, Kishegyes, Bába Lujza, Újvidék, Horváth Kinga, Óbecse.

7-8. osztály:

Bronz: Szabó Rebeka, Topolya, Pásztor Dávid, Temerin

Ezüst: Kormányos Ákos, Muzslya, Vanka Réka, Kishegyes

Arany: Kőműves Csenge, Kishegyes, Tóth Katarina, Temerin, Farkas Bendegúz, Szigetszentmiklós (Magyarország).

Középiskolás korosztály:

Ezüst: Kőműves Csaba, Kishegyes, Kovács Emese, Topolya.

Felnőtt korosztály:

Bronz: Hodik Annabella, Bácsfeketehegy

Ezüst: Brasnyó Albert, Szenttamás

Arany: Basity Palkovity Gréta, Szabadka.

A közönségdíjat az óbecsei Horváth Kinga és szenttamási Brasnyó Albert kapták. A Dudás-diploma Horváth Kingáé, a vetélkedő fődíját, a Dudás Kálmán-díjat pedig Basity Palkovity Gréta érdemelte ki.

 

Forrás: Magyar Szó