13. Nemzetközi Kukoricafesztivá | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

13. Nemzetközi Kukoricafesztivá

p, 2018-10-05 19:00 - v, 2018-10-07 22:00

A magyarkanizsai Tisza Néptáncegyesület immár tizenharmadik alkalommal szervezi meg a Nemzetközi Kukoricafesztivált, melynek időpontja 2018. október 05-07.

 
A háromnapos rendezvény célja a kukoricához, kukorica betakarításhoz kapcsolódó hagyományok, népszokások bemutatása, népszerűsítése, hogy a már-már feledésbe merült szokás ismét életre keljen, része legyen mindennapjainknak, s a rohanó világunk egy színes pontjává váljon, ahonnan ismét erőt meríthet a megfáradt ember.
 
Zenés-táncos előadások, mulatságok megrendezése, valamint családias, barátias, mókás hangulat és hétvége megteremtése a téli hideg beköszöntése előtt.
 
Vajdasági kézművesek kirakodóvására, műhelymunkák valamint kukoricából készült ételek (puliszka, görhe, málé, gölődin, sült, főtt és pattogatott kukorica…) bemutatója és kóstolója várja az idelátogatókat. Számos kukoricához kapcsolódó vetélkedő (pl. :kukoricafosztás, morzsolás, morzsolt kukorica lapátolása zsákba, kukoricapuskával célba lövés, csutkavár építés) segíti elő a gyermekek, ifjúság hagyományokhoz való újrakapcsolódását. A vetélkedők győzteseit (korosztályonként) megjutalmazzuk.
 
A rendezvény két kiemelkedő eseménye a szombat esti vajdasági magyar népzenei együttesek és szólisták közös gálaműsora valamint a vasárnapi nemzetközi néptánc gálaműsor.
 
 
XIII. NEMZETKÖZI KUKORICAFESZTIVÁL részletes programja
 
 
PÉNTEK 2018. október 05.
 
19,00 Kilincsangyal és barátai címmel – kiállítás nyílik Tandi Andrea, magyarkanizsai babakészítő műveiből (Művésztetek Háza - Előcsarnok)
 
19,30 Készíts Bábút! – képzőművészeti pályázatra beérkezett alkotások kiállítása a Mátyás király és az igazmondó juhász című meséhez, melyek életre kelnek a Gondolat-jel Társulat közreműködésével, zenei aláfestést Bakos Árpád és tanítványai szolgáltatnak.
 
20.00 Koncert és táncház a Pendergő zenekarral (J. J. Zmaj Általános Iskola udvara, Nagysátor)
 
 
SZOMBAT 2018. október 06.
 
10,00 Énekes-táncos hívogató a külföldi és hazai vendég-együttesek részvételével (Piac tér)
 
11,00 Az XIII. Nemzetközi Kukoricafesztivál hivatalos megnyitója – Kispark
 
11.30 – 13.30 A Városháza előtti téren és a Kisparkban játékos ügyességi vetélkedők várják az érdeklődő gyermekeket, fiatalokat (értékes nyereményekkel)
 
10.00 – 12.00 Szakelőadások a kukoricáról – a Beszédes József MMI Tangazdaságának előadóterme
 
10.00 – 18.00 Vajdasági kézművesek kirakodóvására és kézműves alkotóműhelyek, kukoricából készült ételek bemutatója– Kispark
 
 
14,00 Eredményhirdetés – Készíts Bábút! – képzőművészeti pályázat • A legfinomabb hagyományos és a legfinomabb reform görhe 2018. (Városháza előtti tér)
 
14.30 Koncert és hangszerbemutató - Rozsdamaró zenekar – Szeged,
 
15,20 Eredményhirdetés – Vetélkedők
 
15,30 Bábjáték: Mátyás Király és az okos lány – a tóthfalusi Tornác Színpad Bábtársulat előadásában
 
15,30-18,00 Tökvicsori-faragás, kézműves foglalkozások és a meghívott gyermekegyüttesek folk-koncertje /tánc, ének, muzsika/ – Kispark
 
18.00 Tökvicsorik lerakása
 
19.00 Miből lesz a cserebogár? - vajdasági népzenészek, népzenekarok meglepetés koncertje (Művészetek Háza, nagyszínpad)
 
21.00 Koncert és táncház a Bajkó zenekarral – Budapdest – (J. J. Zmaj Ált. Isk. udvara, Nagysátor)
 
 
VASÁRNAP 2018. október 07.
 
17,00 Néptánc Gála – Művészetek Háza (Színház) – a meghívott külföldi és hazai néptáncegyüttesek közös gálaműsora
 
 
Fő támogatók: Magyarkanizsa Önkormányzata, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatás és Nemzeti Kisebbségi Titkárság

 

Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program