Ars Sacra Fesztivál 2017 – Vajdaság: Iparművészeti kiállítás | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

Ars Sacra Fesztivál 2017 – Vajdaság: Iparművészeti kiállítás

cs, 2017-09-21 20:00

Marlene Patarcsity Dietrich ezúttal a nemezhez, ehhez a hatezer éves hagyománnyal bíró művészeti ághoz nyúlt, hogy elénk tárja a szakrális szimbólumok csodálatos világát. Ezen a kiállításon a magyar növényi ornamentika alapmotívumaként a tulipán vonul végig. Nemcsak szerelmi jelképként interpretálhatjuk – a nő a tulipán, a férfi a szív –, hanem magasabb értelmet is kereshetünk benne. A tulipánt a női teremtőerőnek is betudhatjuk – nemegyszer a Boldogasszony szimbolikájában jelent meg. Az Életfa ábrázolása minden motívum közül a legegyetemesebb. Utal életre-halálra, a mindenkori megújulásra.
A kelebiai kiállítás alkotójára legnagyobb hatással mégis az egyszerű, út- és mezőszéli keresztek bírnak. Szabadrajzú, néhol a naiv művészetet idéző alkotásai egyéni stílusra utalnak. A szántóföldek szélén álló feszületek a hitet, reményt, a munka iránti alázatot és a Föld, a Haza szeretetét sugallják.

A fesztivál szervezője és koordinátora: Ft. Paskó Csaba, Kelebia plébánosa, szabadkai székesegyház karnagya, az egyházmegye zenei igazgatója, a kelebiai Gaál Ferenc Magyar Művelődési Egyesület és a Vajdasági Pax Romana civil szervezet elnöke.

Az Ars Sacra Fesztivál 2017 vajdasági fővédnöke: dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja.

Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program