FALUSI KRÓNIKA - vajdasági felhívás | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

FALUSI KRÓNIKA - vajdasági felhívás

szo, 2020-03-07 10:00



 

Olvasókörök, közösségek (baráti körök, művelődési egyesületek, színjátszó körök) irodalmi találkozója

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Nemzeti Művelődési Intézet irodalmi találkozót hirdet Magyarországon és a Kárpát-medencében működő olvasókörök, közösségek (baráti körök, művelődési egyesületek, színjátszó körök) számára a 2020. évre. Az elmúlt időszakban érzékelhető volt, hogy évről évre egyre bővül a közösségi versszeretők, versmondók, prózamondók, mesemondók, faluhistóriák előadói köre.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tematika: a falusi, vidéki élet. Jelentkezni az e témakörrel foglalkozó – hagyományok, munka, szokások, táj, szülőföld, természet, ünnep, barátság, szerelem – művekkel lehet a kortárs vagy klasszikus magyar irodalomból. Örömmel fogadjuk a Vajdaságban született irodalmi alkotásokat, vagy az oda kötődő, ott élő vagy onnan elszármazott költők, írók műveit; saját gyűjtésű falutörténeteket, anekdotákat, elbeszéléseket.

Műfaji megkötés: a jelentkező ifjúsági és felnőtt korosztályú közösségek készülhetnek verssel, novellával, vagy regényrészlettel, saját, helyi gyűjtés alapján feldolgozott elbeszéléssel, faluhistóriával is. A tájnyelvekkel való ismerkedés, a különböző tájegységekről érkezők szellemi kultúrájának sokszínűsége teret kap a programban a közösségek előadói által.

Időkorlát és közreműködők: az előadni kívánt művet emlékezetből (nem felolvasva) kérjük a fellépőktől. Az előadás időtartama nem haladhatja meg az 5 percet. A produkciót egyénileg és csoportban (maximum 3 fő) is elő lehet adni. A jelentkezésnél fel kell tüntetni, melyik közösséget képviseli(k) a jelentkező(k).

Korhatár: jelentkezni lehet 15–100 éves korig.

Jelentkezési határidő: 2020. február 21., péntek, 14.00 óra. A jelentkezési határidő lejárta után, február 24-én értesítő levelet küldünk minden jelentkezőnek.

Jelentkezni az alábbi Google-űrlap kitöltésével lehet:

https://forms.gle/QGFkHKTYas3sfo4FA

A vajdasági találkozó helyszíne: Alkotóház, Zenta 24400, Posta utca 18.

A vajdasági találkozó időpontja: 2020. március 7., szombat, 10.00 óra

A vajdasági találkozó lebonyolítója: Vajdasági Magyar Művelődési Intézet

Regionális elbírálás: az irodalmi találkozón szakmai zsűri értékeli az előadásokat és választja ki a gálára továbbjutó résztvevőket. A regionális bemutatkozón lehetőség nyílik a szakmai megbeszélésre, az előadóművészeti tevékenység önfejlesztésére. Vajdaságból egy produkció juthat tovább a lakiteleki találkozóra. A Gálaesten 2020. április 25-én a megyei/regionális találkozókon fellépő legkiválóbb közösségek tagjai mutatják be előadásaikat a Lakitelek Népfőiskolán.

A találkozó céljai: az olvasókörök, közösségek találkozóján az egyik legfontosabb cél a falusi, vidéki élet témájának újraértelmezése az irodalmi műveken, szellemi gyűjtéseken keresztül, hiszen a tervezett Gálaesten a legkiválóbbak tolmácsolásában hallhatók majd a művek. Célja továbbá az összetartozás, a közösségépítés, az identitástudat erősödése; a magyar klasszikusok művei által a magyar nyelvi szókincs gyarapodása, megőrzése, az irodalom által átélt feledhetetlen pillanatok átélése, a magyar nyelv ápolásán túl a hazai irodalom népszerűsítése, a közösségek, olvasókörök erősítése, valamint az irodalmi találkozó minél szélesebb körben való kiterjesztése is küldetése a Falusi Krónikának.

A felhívással és a vajdasági találkozóval kapcsolatos további információ Virág Kiss Anitánál kérhető a +381695652800-as mobiltelefonszámon vagy a viragkiss.anita@vmmi.org villámpostacímen.

Kapcsolódó Facebook-esemény:

https://www.facebook.com/events/324085815172282/

Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program