Farsangi Népzenei Találkozó | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

Farsangi Népzenei Találkozó

v, 2020-02-16 18:00

A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ évek óta tart a farsangban nagy rendezvényeket, amelyeken régiónk, a Vajdaság legjelentősebb népművészeti alkotói, táncegyüttesei, népzenészei, népdalkörei és tárgyalkotói szerepelnek, kiegészülve magyarországi népművészekkel.

A farsangi népzenei találkozó előadói műsoruk során olyan tájnyelvi, szellemi örökséget mutatnak be, mint a bácskertesi (Kupuszina) palóc nyelvjárás, a bánáti vagy szegedi őző nyelvjárás, az aldunai székely vagy bukovinai tájszólás vagy épp a Tisza menti középzárt e hang használata. A hangszeres előadók az asztali citera, mint a legjellemzőbb délvidéki népi hangszer különböző formációkban való használatát, a tamburazenekar hangzatos előadását, a vonós parasztbandák talpalávalóját valamint a furulya pásztordalait varázsolják a közönség elé,  ezzel is bemutatva, hogy milyen sokszínű, hangzatos és különleges a délvidéki, vajdasági magyar népzenei és népdalkincs. A Farsangi Népzenei találkozó méltó emléket állít népzenekutatónknak, Bodor Anikónak, aki pályája során felgyűjtötte a Bácska, Bánát, Szerémség és Szlavónia magyar népdalait és népzenéjét.

Magyarországi vendég idén az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör lesz. A Bácskából 1945-ben kitelepített bukovonai székelyeket képviselik a rendezvényen, jellegzetes viseleteikkel és tájnyelvükkel.

Szeretettel várnak mindenkit a szervezők!

Kapcsolódó tartalom és Facebook-esemény a következő linkekről érhető el:

http://kodalyzoltanmmk.org.rs/hu/aktualitasok/farsangi-nepzenei-talalkoz...

https://www.facebook.com/events/266736547630645/

Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program