A HATALOM(NÉLKÜLISÉG) HORIZONTJA – HOMMAGE Á ÚJ SYMPOSION | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

A HATALOM(NÉLKÜLISÉG) HORIZONTJA – HOMMAGE Á ÚJ SYMPOSION

sze, 2019-01-23 18:00

Losoncz Alpár filozófus legújabb könyvének ünnepélyes bemutatója. A szerzővel Losoncz Márk beszélget. A kötet a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg.

„Az Új Symposion folyóirat története, a Symposion-mozgalom a vajdasági magyar irodalom »nagy története«. A vajdasági magyar intézmények közül a Symponak volt és van a legnagyobb ismertsége, kultusza, legendája a magyar kultúrkörben, ez épült be úgy az egyetemes magyar kulturális köztudatba, hogy azok is tudnak róla, akik nem olvasták, olyanok is beszélnek róla, akik kifejezetten nem érdeklődnek azok iránt a kérdéskörök iránt, amelyekhez az Új Syposion története odatartozik. A folyóirat jelentőségét jelzi (és létesíti) a megszűnése, megszüntetése, fölszívódása, szétágazása stb. utána legendásodása, az újabb és újabb hullámokban meginduló kutatások, projektek, konferencia-előadások, publikációk, a meghatározó szerzői iránt az utóbbi két-három évtizedben egyre inkább megnőtt érdeklődés.

Losoncz Alpár az Új Symposion »nagy történetének« részese: fiatalemberként olvasója, aktív elsajátítója, a harmadik Sympo-nemzedék tagjaként alakítója, majd értelmezője, továbbá magának a nagy történet képzésének kritikusa, képződő homogenitásának állandó kikezdője, újabb és újabb lehetséges szompontok fölvetésével ennek a történetnek folytonos újraírója. Jelen könyvben vállaltan, a beszédmód retorikájában is jelzett módon a harmadik nemzedék tagjaként szólal meg, tudva és jelezve, hogy nem vonatkoztathat el nemzedéki tapasztalataitól, és minden reflexív-önreflexív viszonyulással együtt is folytonosságot ápol a Sziveri János vezette Symposion-szerkesztőség társadalomkritikai gyakorlatával.” (Ladányi István)

Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program