I. Vlasityné Zélity Klára emléknap | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

I. Vlasityné Zélity Klára emléknap

szo, 2018-09-22 15:00

Vlasityné Zélity Klára a Mohol környéki népdalok gyűjtője, ismerője és tanítója volt. Családjának generációkra visszatekintő színes néphagyományanyagával gazdagította a falu néprajzkincsét. Elsődlegesen dalokkal idézte meg az ünnepek és jeles napok népszokásait, gyermekjátékokat, pásztor- és katonaélet mindennapjait. A háborút a bánat, a boldogságot pedig a sóvárgás hangulatával elevenítette fel.
A népdalgyűjtemény mondanivalója megállja helyét napjainkban is. Ősi érzelmeket felszínre hozó mondandójával figyelmet érdemel a mai felszínes pompa-kultúrában.
A moholi magyar népi dalkultúra különlegességét többen magukkal vitték sírjukba anélkül, hogy tovább adták volna. Vlasityné Zélity Klára gyűjteménye megmentésre váró érték. Olyan helyi örökség, melyre érdemes odafigyelni!

 

A program a következő:

15 órakor a vendégek fogadása a moholi Kultúrotthonban

16 órakor népdalkórusok és népdalénekesek műsora a moholi Szent György plébániatemplomban

18 órakor Emléknapi előadás a színházterembern

A moholi színházterem előcsarnokában kiállítás tekinthető meg Vlasityné Zélity Klára munkásságáról és életéről, moholi tárgyak gyűjteményéből és az egyesület kézműveseinek munkáiból. A kiállítás szeptember 22-én, szombaton 15 és 19 óra között tekinthető meg.

Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program