IV. Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál Szabadkán | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

IV. Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál Szabadkán

cs, 2018-10-04 19:00 - h, 2018-10-15 21:00

Csütörtökön este a Pannónia Vonósnégyes hangversenyével kezdődik a fesztivál, majd október 15-én a Photo-reflections című kiállítással zárul a program.

„Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál kezd hagyományossá válni Szabadkán” – mondta a rendezvény ismertetésekor Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke. Kiemelte, hogy olyan programokat próbáltak szervezni, amelyek széles körben nagy érdeklődésre tarthatnak számot.

Idén első alkalommal lesz a fesztivál egyik helyszíne a felújított szabadkai zsinagóga. Korábban a koncerteket a városháza dísztermében rendezték, ahol csak korlátozott számban tudták fogadni a közönséget. A zsinagógában sokkal többen elférnek.

Dr. Steinfeld Josua, a Szabadkai Zsidó Hitközség elnöke emlékeztettet, hogy a II. Világháború során a város zsidó lakossága szinte teljesen megsemmisült. Ma már csak egy maroknyian élnek a városban, de azt szeretnék, hogy részei legyenek a város kulturális életének és azért is szervezik a fesztivált, hogy bemutassák mindazt, ami a zsidóságot jellemzi.

A fesztivál támogatói Szabadka város önkormányzata és Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa.

Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál programja:

Október 4., csütörtök:

„Klezmer Music” – a Pannónia Vonósnégyes koncertje a Szabadkai Zsidó Hitközség nagytermében 19 órától. Az együttes tagjai: Roman Bugar (hegedű), Marin Bugar (hegedű), Aleksandar Stankov (brácsa) és Roni Beraha (gordonka).

Október 5., péntek:

Auschwitz-Birkenau - Basch István fotókiállításának megnyitója 18 órakor a Szabadkai Zsidó Hitközség előcsarnokában.

Október 6., szombat:

LAS COLPAS DE YOSEF HA-TSA- DIK – a József és testvérei bibliai történetén alapuló legrégibb zsidó musical előadása a szabadkai zsinagógában 19 órától. A főszerepben Mladen Arsenijević, közreműködik a Shira U’tfila együttes és a Braća Baruh kórus, narrátor: Vanja Ejdus. A belépés ingyenes, de jegyeket kell igényelni a zsinagóga főbejáratánál október ötödikéig délelőtt 10–től 12 óráig, illetve délután 16 és 18 óra között.

Október 7., vasárnap:

A nő a zsidó konyha titkos „fűszere”– Tamara Ognjević előadása a Szabadkai Zsidó Hitközség nagytermében 18 órától a nők szerepéről a zsidó családokban.

Október 8., hétfő:

Minden, amit a judaizmusról már régóta tudni szerettél volna – diákfoglalkozások a meghívott iskolák tanulói részére a Haver Srbija szervezésében a Szabadkai Zsidó Hitközség nagytermében.

Október 9., kedd:

„Sehechejanu – Aki életed adtál nekünk…” - IV. Szabadkai kántorkoncert a szabadkai zsinagógában 19 órától. Fellépnek: Budai Miklós, Fellegi Balázs, Nógrádi Gergely, Zucker Immánuel és Neumark Zoltán. A belépés erre a rendezvényre is ingyenes, de szintén jegyeket kell igényelni a zsinagóga főbejáratánál október ötödikéig délelőtt 10–től 12 óráig, illetve délután 16 és 18 óra között.

Október 10., szerda:

A Boschán család és Boschán György művészete – a festő és tanár születésének 100. évfordulója kapcsán dr. Ninkov Kovačev Olga vetítéssel egybekötött előadása a Szabadkai Zsidó Hitközség nagytermében 19 órától.

Október 15., hétfő: 19:00

Photo-reflections – a zsinagóga belülről szabadkai általános és középiskolás diákok fényképein. A tárlatmegnyitó 19 órakor kezdődik a szabadkai Kortárs Galériában. A kiállítás október 27-ig látható.

Forrás: vajma.info

Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program