„LELKI KENYÉR” | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

„LELKI KENYÉR”

v, 2018-12-23 18:00

A Városi Múzeum XX. karácsonyi néprajzi kiállításának megnyitója: szakrális nyomtatványok a legkorábbi tárgyi emlékeinktől a XX. század közepéig a zentai Városi Múzeum gyűjtőterületéről. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

A kiállítás rendezője Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, muzeológus.

Szakmai konzulensek dr. Miklós Réka egyházzenész, a Nemzetközi Himnológiai Társaság vezetőbizottsági tagja és Pejin Attila történész, muzeológus.

A kiállítás megnyitóján ünnepi műsorral kedveskedik a zentai Cor Jesu Városi Kamarakórus Miklós Réka vezényletével.

A kiállításhoz kapcsolva a nyitvatartás alatt minden pénteken 19.00 órától az érdeklődők betekintést nyerhetnek az aktuális egyházzenei repertoárba a Cor Jesu nyílt énekpróbáin keresztül.

„Az 1991-es év karácsonyán útjára indított néprajzi kiállításaink folytatásaként a népi vallásosságnak egy újabb témakörét mutatjuk be a látogatóinknak. Ezúttal a zentai Városi Múzeum gyűjtőterületének településeiről származó ima- és énekeskönyvek, a népi ájtatosság és hitélet kiadványainak bemutatására vállalkoztunk. A régi és újabban begyűjtött imakönyv-tárlatot a néprajzi gyűjteményünkből válogatott szakrális tárgyakkal tettük látványosabbá. A kiállításra készülve a kutatás során a nálunk elterjedt, még fellelhető régi »újabb kori« szakrális nyomtatványok begyűjtésére ösztönöztük a helyi lakosságot, azzal a szándékkal, hogy új látogatókat is szerezzünk. Ezúttal is köszönetet mondunk mindazoknak az intézményeknek, magánszemélyeknek, akik hozzájárultak kiállításunk gazdagításához.” (Nagy Abonyi Ágnes)

Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program