A MAGYAR SZÓRVÁNY NAPJA | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

A MAGYAR SZÓRVÁNY NAPJA

sze, 2018-11-14 16:00

A Kárpát-medencei Képviselők Fóruma – felkarolva Böjte Csaba ferences atya kezdeményezését – a magyar Országgyűlést felkérte annak a javaslatnak a beterjesztésére, miszerint Bethlen Gábor erdélyi fejedelem és magyar király születésének napját, november 15-ét nyilvánítsák a Kárpát-medence szórványmagyarságának napjává. Az Országgyűlés 2015. november 3-án meghozta határozatát, így már tavalyelőtt és tavaly megannyi rendezvény, konferencia, találkozó, de a közmédia egész napos műsorai, tematikus programjai a közös felelősségre, az odafigyelés és törődés fontosságára, a szórványmagyarság közösségeiben folyamatosan teremtődő értékek gazdagságára hívták fel figyelmünket, hívtak a közös ünnepre.

Nem sokkal az Országgyűlés határozatát követően a Magyar Nemzeti Tanács a magyar szórvány napját beemelte a vajdasági magyarság ünnepnapjai és jeles napjai sorába.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen harmadik ízben szervezi meg a magyar szórvány napját a Vajdaságban: az idén november 14-én, szerdán 16.00 órai kezdettel, Tiszakálmánfalva (a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület székháza) ad otthont az ünnepségnek.

Az ünnepi műsort az idén a dél-bácskai, a szerémségi, az észak- és a közép-bánsági szórvány- és szigetmagyarság közösségei adják, így Tiszakálmánfalva, Maradék, Piros, Torda népdalkörei, táncegyüttesei, népi énekes és táncos szólistái mutatkoznak be, Muzslyáról Rontó Márta mesével, Sziveri Emese verssel érkezik, a törökbecsei Micsik Béla hangszeren és élőszóban vall gazdag hagyománykincsünkről, magyarságunkról.

Ünnepi köszöntőt Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke és mgr. Hajnal Jenő elnök úr mond. A rendezvény legelején ft. Szöllősi Tibor, tiszakálmánfalvi plébános megáldja a vajdasági magyar szórványközösségeket.

Öröm számunkra, hogy e jeles napon átnyújthatjuk legrangosabb elismerésünket, az Aranyplakett kitüntetést dr. Halzl Józsefnek, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnökének. Hisszük, hogy a Kárpát-medence magyarságáért, kiemelten a szórványmagyarságért végzett áldozatos szolgálat elismerését ennél felemelőbb ünnepen nem nyújthatjuk át. A díjat az idei évi magyar kultúra napi délvidéki központi ünnepségen vette volna át Elnök úr – akkor erre egészségügyi okok miatt nem kerülhetett sor.

 Az ünnepségen a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet jóvoltából megtekinthető lesz az Aracs és az aracsi kő című kiállítás.

Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program