Mátyás király és Beatrix királynő királyi vacsorája | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

Mátyás király és Beatrix királynő királyi vacsorája

szo, 2018-10-20 19:00

Paskó atya konyhája meghívja Önt Kelebiába a Márton Áron Közösségi Házba egy különleges, nem mindennapi előadásra, gasztronómiai élményre: Mátyás király és Beatrix királynő királyi vacsorájára. Vendégünk lesz Kecskemétről a  Renaissance Consort zenei együttes, táncosok, narrátor segítségével megelevenítjük a Mátyás király és Beatrix királynő udvari ünnepeit, vendéglátását!

Amikor Mátyás és Aragóniai Beatrix hercegnő 1475-ben házasságot kötött, Beatrix kíséretében jó néhány olasz szakács és cukrász is érkezett Magyarországra, jóvoltukból a magyar konyha az olasz szakácsművészet kifinomult módszereivel gazdagodott. Ha megnézzük, milyen recepteket használtak Mátyás udvarának konyhájában az 1480-as évektől kezdve, arra a meggyőződésre jutunk, hogy Beatrixnek alighanem birtokában volt a világ legelső nyomtatott szakácskönyve: a de Honesta Voluptate, amelyet 1474 körül írt Bartolomeo de Sacchi.

Beatrix és Mátyás lakodalmán ezüst szökőkutakból ömlött a vörös és fehérbor, és aranytányérokon szolgálták fel a vacsorát a vendégeknek. A meghívottak - régi római szokás szerint - egy jókora négyszögletű asztalt ültek körül. Először gyömbérrel, szerecsendióval, borssal és egyéb fűszerekkel ízesített, különféle párolt húsokat szolgáltak fel. Ezután a vadpecsenye került az asztalra: fácán és pávasült, majd mindenféle sült hal és pástétom, végül különleges nyalánkságok és gyümölcsök következtek. A fiatal nemes urak megtiszteltetésnek tekintették, ha szolgálatot teljesíthettek a vacsorázóasztal körül - ők szeletelték fel a húst és szolgálták fel a különböző fogásokat, sőt gyakran ők voltak a kóstolók is.

Legyen Ön is részese a zenei, irodalmi, táncművészeti bemutatónak, amihez egy igen gazdag, izgalmas, színes, korhű, de a 21. század ízlésvilágát mesterien ötvöző gasztronómiai élmény társul!

Érdeklődni, asztalt foglalni Kelebián a Márton Áron Közösségi Házban vagy a 064 16 16 229-es számon lehet.

Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program