MI ÉS A TÖBBIEK - Válogatott filmek a XVIII. Nemzetközi Néprajzi Filmfesztiválról | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

MI ÉS A TÖBBIEK - Válogatott filmek a XVIII. Nemzetközi Néprajzi Filmfesztiválról

sze, 2020-01-29 19:00 - p, 2020-01-31 19:00



január 29., szerda, 19h

 

Bánáti testvérek 13’ Szerbia, 2018.

Rendező: Radovan Đerić

A második világháború után Jugoszlávia elmaradott részeiből a Bánátba is betelepítették a kolonistákat. Az új lakosok nehezebben illeszkedtek be az őslakosok körébe, mint ahogy azt várták. A betelepülők magukkal hozták nyelvüket, szokásaikat, jogaikat, hagyományaikat és erkölcsi normáikat, amely újdonság volt az őslakosoknak, és ami ellentmondást okozott a két csoport között. A türelmetlenség/intolerancia a háború utáni első években volt a legerősebb, amikor változás következett be a politikai rendszerben, azaz a kapitalista rendszert a szocialista társadalmi rend váltotta fel. A kolonisták többnyire az új, míg az őslakosok a régi rendszer támogatói voltak. A különbségek ellenére gyakoriak voltak a vegyesházasságok, ami a különbségek jobb megértéséhez, majd annak teljes eltűnéséhez vezetett.

 

Répa 12’ Magyarország 2018.

Rendező: Lengyel Balázs

Andrej a Csernobil közelében található földjén egy hatalmas répára bukkan, amire a nukleáris reaktor kutatói is felfigyelnek. Andrej keményen szembeszáll velük, hogy a répát megőrizze szegénysorsú családjának. A filmben népmesei elemek jelennek meg és Andrej Tarkovszkij Stalker című filmjére is emlékeztet sokban ez az alkotás.

 

Papírélet 30’ Szerbia 2017.

Rendező: Zoran Tairović

A Papírélet című film egy másodlagos nyersanyag-gyűjtő roma család egy napját követi a nisi Crvena Zvezda településen. Tevékenységeik követésével - vas- és papírgyűjtés és annak kiválogatása, a családi ebédek, mindennapi beszélgetéseik - képet kapunk arról, hogyan élnek és milyen nehézségekkel néznek szembe. A nehéz anyagi helyzet ellenére összetett, együttérző, és meleg, emberközeli kapcsolatok uralta családról kapunk képet. A film a főszereplője, Julijan a roma kultúráról és a “sorsról” megfogalmazott gondolataiban játszik a roma-sztereotípiákkal.

 

január 30., csütörtök, 19h

 

Csak megérkezzen a húsvét 29’ Horvátország 2018.

Rendező: Davor Borić

Az Orasjetől nem messze lévő faluban él Ivkić Marta, háromgyerekes özvegy, egy lánynak és két fiúnak az édesanyja. Vidovicán sok család közül már csak Marta, a dolgos, vidám lelkű, széphangú nő él. Ápolja a régi szokásokat, minden nap elmegy a Szent Vida templomba szentmisére, barátkozik a szomszédaival, és igazán közvetlenül éli át Vidovica életét, emlékezik a délszláv háborúban elesettekét, a virágvasárnaptol húsvétig.

 

Így élünk mi keleten 59’ Szerbia 2017.

 

Rendező: Katarina Mutić

Mennyire ismerjük Szerbia távoli részeit? Igazak-e a híres vlaskai varázslásról szóló mesék, amelyek a Homolje hegységhez és a homoljei régióhoz kapcsolódnak? Desanka egy oláh varázsló. Hogyan telik egy ilyen nő napja, hogyan élnek vele szerettei, személyes problémáit ugyanolyan könnyedén oldja meg, mint másokét?

 

január 31., péntek, 19h

 

Útmutatóm 12’ Magyarország 2013.

Rendező: Tót Barnabás

 

Egy idős házaspár megható története a Budapest utcáin való közlekedés során. Szokásokról, vitákról és a mindennapi élet egyhangúságáró szól a filml, amelynek megszűnése végül nosztalgiát idéz elő.

 

Tesla népe 83’ Szerbia 2018.

Rendező: Željko Mirković

A film egy népnek a múltbéli és a jelenben tett utazását mutatja be, attól az időtől, amikor az első szerb több mint 200 évvel ezelőtt amerikai földre lépett. Neves szerbek történetein keresztül, Nikola Teslától és Mihajlo Pupintól kezdődően megismerhetjük a háromszoros Pulitzer díjas Walt Bogdanichot, Gordana Vunjak Novakovićot, a New York-i székhelyű Tudományos Akadémia egyetlen nő tagját, az Apollo programot alkotó szerb mérnököket, a legendás Oscar-díjasokat, Carl Maldent, Steve Tesichet, Peter Bogdanovichot és még másokat, akik sikereket értek el. Ezek az emberek nyomot hagytak nem csak az Amerikai Egyesült Államokat építve, ahol éltek és dolgoztak, hanem nevüket a szerb történelem is jegyzi.

 

 

Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program