Nemzetközi regionális IAH-konferencia | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

Nemzetközi regionális IAH-konferencia

p, 2018-08-17 10:00 - v, 2018-08-19 15:00

Egyházzene és kántorképzés az Osztrák-Magyar Monarchia utódállamaiban. Egyházi hagyomány, társadalmi-zenei örökség, perspektívák

2018-ban száz éve, hogy az első világháború következtében az Osztrák-Magyar Monarchia több kis államra esett szét. Az utódállamokban az egyházzenészképzés már 1918-tól, de még inkább az 1945 utáni évtizedektől kezdődően mindinkább az állam fennhatósága alá került.

A kántorok működése, liturgián és más szakrális, liturgián kívüli alkalmakon való részvétele szorosan egybefonódik az illető kultúrtörténeti-historikus körülményrendszerrel. A „kántorok“ elnevezés mindkét nem képviselőire vonatkozott, akik Ausztria-Magyarország területén egyházzenei szolgálatot teljesítettek: templomban orgonáltak, előénekesi szolgálatot végeztek, egyházi kart vezettek. Az ő liturgikus-zenei tevékenységüket, úgysmint társadalmi szerepüket annak a régiónak a kultúrtörténeti és politikai-egyházi függvényében vizsgálhatjuk, ahol ezek a személyek alkalmazásban álltak. A hajdani kántortanító-képezdék rendszerének gyökerei nagyon különböző mértékben, változó intenzitással maradtak meg. A mai utódállamok statisztikái magukért beszélnek: A nyugateurópai egyházzenészképzés alappillérének hagyományőrző továbbvitelétől a  kommunista országok teljes nihilizmusáig széles a skála. Fentebbiek arra világítanak rá, hogy a posztkommunista államok egyházzeneválságában a kántorképzés nehezen képzelhető el a monarchiabeli tér és idő ütközőzónáinak felismerése nélkül. A kántorképzés múltjának szisztematikus kutatása új perspektívákat nyithatna az utódállamokban, különösképpen a keleteurópai régióban.

A konferencia német nyelven zajlik, az előadók Ausztriából, Németországból, Szlovákiából, Magyarországról, Szlovéniából, Romániából és Szerbiából érkeznek. A három fő előadás teljes szövege, valamint a szekcióelőadások rövid összefoglalói (igény esetén a teljes szöveg) magyar nyelvre való fordítása biztosított. A konferenciáról kétnyelvű tanulmánykötet fog megjelenni a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gondozásában.

Helyszín a szabadkai Augustinianum, a Szabadkai Egyházmegye Teológiai-Katekétikai Intézete.

Minden kántorképzés iránti érdeklődőt szeretettel várunk!

Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program