ÖRÖK TÉL | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

ÖRÖK TÉL

p, 2020-01-24 18:00

Oktatási célú filmvetítés

Rendező: Szász Attila
Forgatókönyvíró: Göbli Nobert, Szász Attila
A szereplők: Gera Marina, Csányi Sándor, Döbrösi Laura, Kiss Diána Magdolna, Farkas Franciska, Kurta Niké, Orosz Ákos, Für Anikó, Gáspár Tibor

"Szász Attila filmje 250 ezer, a Szovjetunióba deportált magyar állampolgárnak állít emléket, akik közül 100 ezren soha nem tértek haza. 1944 decemberében orosz katonák nőket gyűjtenek be egy dél-dunántúli kis faluban. Azt mondják, dolgozni viszik őket három hétre. Irén, a sváb fiatalasszony - akinek férje a fronton harcol - kislányát és szüleit hátrahagyva sorstársaival nekiindul az ismeretlennek. Bevagonírozzák őket, és egy hosszú és keserves vonatút után a Donyec-medence egyik táborában találják magukat." (Port.hu)

Az est vendége dr. Havasi János, a film forgatókönyvének alapjául szolgáló novella szerzője.

A film voltaképpen Havasi János Lánykák, az idő eljárt című novellája alapján készült, amelyet a szerző édesanyja, Irén személyes története és levelezőlapjai, illetve az ezekből kiinduló kutatásai alapján írt. Az alkotás már számtalan filmes díjat tudhat magáénak. A Szegeden született színésznő, Gera Marina, a női főszereplő idén november végén New Yorkban átvette a legjobb színésznőnek járó Nemzetközi Emmy-díjat. Korábban nem jelöltek magyar színésznőt a rangos elismerésre. Az Örök tél elnyerte egyebek között a legjobb európai tévéfilmnek járó Prix Europa-díjat, a montreali filmfesztiválról pedig Szász Attila a legjobb rendezés díját vihette haza. Ez a díjeső azért is örvendetes, mert ráirányítja a figyelmet erre a kiváló alkotásra, amely témáját tekintve egyedülálló a magyar filmek sorában.

A film a Gulág Emlékbizottság támogatásával készült 2018-ban.

A filmvetítés után kötetlen beszélgetés várja a résztvevőket.

Szeretettel várnak mindenkit, akinek családjában, rokonságában, ismeretségi körében akadtak olyanok, akik megjárták a gulágot.

A belépés díjtalan.

Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program