A Péceli Gyermek- és Ifjúsági Kórus templomi hangversenye Zentán | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

A Péceli Gyermek- és Ifjúsági Kórus templomi hangversenye Zentán

h, 2019-10-28 16:00

Az 50 tagú Péceli Gyermek- és Ifjúsági Kórus 2019 októberében három vajdasági magyar közösségnek hozza el templomi hangversenyét: Törökkanizsánm Bácsfeketehegyen és Zentán hallhatják őket.

Zentán a Jézus Szíve templomba térnek be gyönyörűnek ígérkező koncertjükkel.

A hangverseny a XXVI. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok keretében valósul meg.

>>A belépés minden helyszínen ingyenes<<

A Péceli Gyermek- és Ifjúsági Kórus létrejötte 2003 karácsonyához köthető. A kórus megalakulásának alapmotívumául egy, a város életében akkor újnak számító kezdeményezés – a Városi Karácsonyi Hangverseny sorozat beindítása – adta meg a kezdő lendületet.

A Péceli Gyermek- és Ifjúsági Kórus jellegzetessége, hogy rendkívül széles korosztályt ölel fel. Ez jórészt annak köszönhető, hogy magvát néhány lelkes, zeneértő család alkotja, ennek folyományaként a kisebb – néha még óvodáskorú és nagyobb gyermekek mellett a szüleik is kiveszik a részüket a közös éneklésből. Így a gyermekkórus jelenlegi taglétszáma 46 fő. 2014-ben, főként a nagyobb lányok igényének megfelelően született meg egy újabb formáció, mely később – első komolyabb művük maradandóságát jegyezve – a „Rutafa” kórus nevet kapta. Ők jelenleg 35-en vannak, lányok és fiúk vegyesen. A Rutafa kórusba sok szólista képességű fiatal tartozik, ami lehetővé teszi szólóra és kórusra írt művek igényes előadását. A Kórus harmadik formációja a Vegyeskar, amelyben egy-két felnőtt is szerepel.

A kórus repertoárjában a középkori, reneszánsz és más stíluskorszakok mellet kiemelt szerepet kapnak Kodály Zoltán, Bartók Béla, Bárdos Lajos, Karai József kórusművei, népdalfeldolgozásai. E mellett örömmel éneklik más népek dallamait, népzenei átiratait, gospel feldolgozásokat és „házi szerzőjük”, karnagyuk, Szilágyiné Szalai Zsuzsanna kórusműveit is.

A kórus rendszeres résztvevője a péceli kulturális és egyház zenei programoknak, 2015-ben részt vett a KÓTA (Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége) és a Magyar Nemzeti Galéria közművelődési programjában, aktív közreműködője a Bárdos Lajos Zenei Hetek rendezvényeinek, valamint 2009 óta rendszeresen szervez koncertkörutakat Erdélybe. Ezek során az énekkar fellépett a nagyváradi Bazilikában, Nagyszalontán, Kolozsváron, Székelyudvarhelyen, Zsobokon, Tenkén, és Tordaszentlászlón, valamint Szentegyházasfaluban, ahol Haáz Sándor, a Gyermekfilharmonia vezetője látta őket vendégül. A kórus 2017 tavaszán koncertet adott Mistelbachban (Ausztria), 2017 novemberében pedig Iisalmiban (Finnország) vendégszerepelt.

2016 áprilisában a Kórus minősítő hangversenyén a Gyermekkar megkapta az arany diplomát és az „év kórusa” minősítést, a Rutafa „hangversenykórus” minősítést szerzett, a Vegyeskar pedig „arany dícsérettel” minősítésben részesült.

2017-ben a XXI. Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztiválon a péceli Rutafa kórus elnyerte a Fesztivál nagydíja mellett a Nagykórus kategória győztese címet, a Legszebb kórushangzásért különdíjat és a Kórusfesztivál közönségdíját.

Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program