A Szentegyházi Gyermekfilharmónia Adventi koncertje Doroszló-Szentkúton | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia Adventi koncertje Doroszló-Szentkúton

szo, 2019-12-21 18:00

A temerini Juventus kórus személyi és baráti kapcsolatainak köszönhetően Karácsony előtt Vajdaságba érkezik a világhírű 140 tagú szentegyházi (Erdély) Gyermekfilharmónia és három városban: Temerinben (december 19-én 19 órakor, a Szent Rozália-templomban) Nagykikindán (december 20-án 18 órakor az Assisi Szent Ferenc-templomban) és Doroszlón (december 21-én a szentkúti, Európa-teremben) mutatkoznak be.

A belépés ingyenes, de ökéntes adományokat szívesen fogadnak minden helyszínen.

A Gyermekfilharmóniáról:

"Szentegyháza a Székelyudvarhelyt Csíkszeredával összekötő út mentén, Hargita megyében található. A település a földkerekség legmagasabban fekvő magyar városa, lakosainak 95%-a székely-magyar. Nemcsak erről nevezetes azonban a város. Hírnevét immáron harmincegy éve a Haáz Sándor zenetanár által megálmodott és létrehozott Gyermekfilharmónia (becenevén a Fili) is tovább öregbíti.

Haaz Sandor tanar ur, a Fili karnagya es vezetojeNevüket 1983-ban kaptak, de igazi születésnapjuk egy évvel korábbra tehető, amikor az 1982-es tanévzáró ünnepségre Haáz Sándor az iskolai kórusnak és hangszeres diákoknak betanított négy dalt, amelyet a kórus és a zenekar együtt adott elő. Ez a műsor nagy sikert aratott, és számos kedvező visszajelzést kaptak. Nyilvánvaló volt a folytatás. A 140 fős együttest székelyruhás gyermekkórus és amatőr fúvós, vonós zenekar alkotja.

A Gyermekfilharmónia rendszeresen szerepel Erdély kis- és nagy városaiban, mostanra már több mint 1000 fellépést tartanak számon. Az 1990-es első anyaországi kiszállásuk óta évente kétszer, nyáron és télen külföldi, főleg anyaországbeli hangversenykörútra is utaznak. Ezeken a turnékon a gyermekek útinaplót vezetnek. A tagoknak saját jelvényük, nyakkendőjük, egyenruhájuk van. Hangszereiket javarészt szüleik vásárolják, de az együttes is komoly hangszerállománnyal rendelkezik, amelyből kölcsönöz a gyermekeknek.

A Fili repertoárja rövid klasszikus művecskékből, egyedi hangszerelésű népdalfeldolgozásokból, történelmi dalokból és más népek dalaiból áll. Minden év decemberben gyertyafényes karácsonyi hangversenyeket tart a székelyruhás együttes.

A Gyermekfilharmónia elsődleges feladata a hagyományőrzés. Emellett olyan nem titkolt céljuk is van, hogy a muzsikaszó, az éneklés, népdalok erejét felhasználva közösséget próbáljanak teremteni. Ezzel természetesen mód nyílik arra, hogy egy kicsit a magyarságot, a magyar kultúrát is óvják a Hargita lábánál. Ennek érdekében szervezik évi rendszerességgel a Homoródmenti népdalvetélkedőt, a bútorfestő tábort, valamint a prímásképző táncháztábort is. A már említett festett bútorok es a rendezvények a régi falu szellemét idézik székhelyükön, a Múzeum Szállóban, mely mára szellemi műhellyé nőtte ki magát."

Kapcsolódó tartalmak:

https://www.vajma.info/cikk/kultura/13724/A-140-tagu-szentegyhazi-Gyerme...

https://www.facebook.com/pg/SzentegyhaziGyermekfilharmonia/about/?ref=pa...

Kapcsolódó Facebook-esemény:

https://www.facebook.com/events/2520566348222216/

Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program