A tóbaiak fellépése Bácsfeketehegyen | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

A tóbaiak fellépése Bácsfeketehegyen

v, 2016-06-05 19:30

A tóbai színtársulat 2016-ban két, egymástól különálló rövid vígjátékot vitt színre. Ezt a két darabot mutatják be nálunk is. Az egyik egy harsány vásári komédia: Baranyi Ferenc A lónak vélt menyasszony c. 30 perces darabja. A másik Török Rezső Viaszkvirág c. vígjátéka, szintén 30 percben. Ez utóbbi annyira jól sikerült, hogy fődíjat kapott a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján, a női főszereplő, Lackó F. Erzsébet pedig a legjobb női főszereplő díját kapta az alakításért. Darabbéli partnere, Szántó Tivadar különdíjat nyert az alakításért. Tóth János, a rendező szintén különdíjat kapott. És a társulat is kapott egyet. Olyan őszinte, hagyományos falusi komédiázást művelnek, ami páratlan a vidékünkön. Érdemes megnézni!

BARANYI FERENC: A LÓNAK VÉLT MENYASSZONY (30’)
Vásári komédia
Az előadásról: Könnyed egyfelvonásos, amely a klasszikus „félreértéses szituációra” épül. Vincze gazda két legényt is vár portájára. Egyikük, Gergely deák, aki a gazda öregecske, csúnyácska lányát venné el magas hozomány fejében. A másik: Mózsi, a lócsiszár, aki pedig a gazda Manci nevű gebéjét venné meg. Egyiket másiknak, másikat egyiknek nézi, s innentől garantált, hogy szem nem marad szárazon a kacagástól. A népies humor enyhén pajzán beütéssel, valamint a remek karakterek garantálják az önfeledt szórakozást!

Rendezte: Tóth János

Szereplők:
Gergely deák – Nagy Andor
Vince, korosabb komédiás – Kiss Zoltán
Fruzsina, élelmetesebb nőszemély – Palatinus Melinda
Zsuzska, ifjú leány – Hanyic Alisza
Mózsi, meglett legényember – Ferkovics Jóska

Súgó: Hanyic Csordás Izabella
Díszlettervező: Baka András
Jelmeztervező: Lackó Farkas Erzsébet

TÖRÖK REZSŐ: VIASZKVIRÁG (30’)
Bohózat egy felvonásban
Az előadásról: Történik egy magyar faluban valamikor a két háború között. Péter és Mári békésen élnek 15 évig együtt, míg az életükben megjelenik a falu kiöregedett bírója. A bíró megpróbálja rábeszélni Pétert, hogy vállalja el a bíróságot. De van egy feltétel: esküdjenek meg a Márival. Az asszony bele is megy a dologba, mármint az esketésbe, azzal a feltétellel, hogy viaszkvirágot tesz a fejére, a férjjelölt azonban ellenzi a dolgot. Az idilli kapcsolat ezen a ponton megtörik, azaz a bili kiborul..

Rendezte: Tóth János

Szereplők:
Péter, középkorú parasztgazda – Szántó Tivadar
Mári, Péter felesége – Lackó Farkas Erzsébet
Bíró, idősebb parasztgazda – Baka András
Bíróné, idősebb parasztgazda felesége – Sirovica Erzsébet

Súgó: Hanyic Csordás Izabella
Díszlettervező: Baka András
Jelmeztervező: Lackó Farkas Erzsébet

A TÁRSULAT DÍJAI A 2016-OS AMATŐR SZÍNJÁTSZÓ TALÁLKOZÓN:

‒ PATAKI LÁSZLÓ-DÍJJAL a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportját tüntették ki a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért, a Viaszkvirágért.
‒ A zsűri a legjobb női főszereplőnek járó FERENCZI IBOLYA-DÍJJAL tüntette ki Lackó Farkas Erzsébetet, a tóbai társulat tagját a Viaszkvirág c. előadásban Mári szerepének megformálásáért.
‒ Szántó Tivadar Péter szerepéért a tóbai Petőfi Sándor színjátszó csoport Viaszkvirág c. előadásában A FORUM KÖNYVKIADÓ INTÉZET KÜLÖNDÍJÁT kapta.
‒ Tóth János, a tóbai Petőfi Sándor színjátszó csoport előadásainak rendezéséért a A FORUM KÖNYVKIADÓ INTÉZET KÜLÖNDÍJÁT kapta.
‒ A házigazda, a magyarcsernyei ADY ENDRE MŰVELŐDÉSI EGYESÜLET KÜLÖNDÍJÁT a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportja kapta.

Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program