A vajdasági magyar mozgókép napja tiszteletére: VAJDASÁGI MAGYAR FILMEK FESZTIVÁLJA | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

A vajdasági magyar mozgókép napja tiszteletére: VAJDASÁGI MAGYAR FILMEK FESZTIVÁLJA

cs, 2019-10-10 19:00 - p, 2019-10-11 19:00

A fesztivál keretében hat vajdasági városban (Szabadka, Zenta, Újvidék, Magyarkanizsa, Zombor, Topolya) tekintheti meg a közönség azt a hét új filmet, amelyeket a vajdasági magyar alkotók készítettek a 2018-as és a 2019-es évben.

A magyarkanizsai program

 

Október 10., csütörtök, 19 óra, Művészetek Háza

 

LÁTTAM – 20 perc (kisjátékfilm, rendező: Bicskei Zoltán)

A nyári szikes ürességébe betántorog egy Vak. Az ő vagy a puszta látomása az, amit látunk?

 

A BRIGÁD ‒ A VAJDASÁGI PETŐFI-BRIGÁD TÖRTÉNETE – 52 perc (dokumentumfilm, rendező: Lavró Ferenc)

A Petőfi-brigád egy alig hat hónapig létező, főként vajdasági magyar parasztokból és munkásokból toborzott, körülbelül 1500 fős katonai alakulat volt a II. világháborúban. Fegyverek és felszerelés nélkül küldték őket a szlavóniai frontra, a hivatalos magyarázat szerint, hogy Jugoszlávia többi nemzetiségével együtt harcoljanak a fasizmus ellen. Egyes vélemények szerint viszont a jugoszláv partizánok gyakorlatilag golyófogóként használták őket, hogy megbüntessék a vajdasági magyarokat az újvidéki razziáért.

 

TUDOD, MILYEN? – 6 perc (kisjátékfilm, rendező: Szloboda Szonya)

Zaklatnak. Megaláznak. Gúnyolnak. Kinevetnek. Megvernek. Szólni kéne? Kinek? Mi lesz ha...? Mi lesz, ha nem? Hiányoznék? Valakinek? Egyedül vagy? Tudod milyen?

 

Október 11., péntek, 19 óra, Művészetek Háza

 

OSZTÁLYTALÁLKOZÓ – 55 perc (kisjátékfilm, rendező: Tolnai Szabolcs) - Az Újvidéki Művészeti Akadémia produkciója

 

SZAKÍTÁS – 5 perc (rövidfilm, rendező: Nyári Ákos) - Az Újvidéki Művészeti Akadémia produkciója

 

A MEGTARTÓ ATYA ‒ Utasi Jenő tóthfalusi plébános portréja – 25 perc (portréfilm, rendező: Lavró Ferenc)

Utasi Jenő atya a vajdasági Tóthfaluban teljesít szolgálatot. Ő egy igazán fontos egyházfi, hiszen nemcsak a szószékről segíti a híveket a magyarságuk megtartásában, hanem közösséget szervez, nyomdát és iskolát vezet, valamint közösségi teret épít. Ezek a közösségek megtartó erőt jelentenek, nem csak az atya szolgálati helyén, Tóthfaluban, de tágabb környezetében is. 

Utasi Jenő a megállíthatatlannak tűnő elvándorlási hullám közepette háborítatlan szigetet alakított ki saját plébániáján, hogy így találja meg saját és az általa gondozott emberek boldogulását, boldogságát. 

Készült az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával 2018-ban.

 

TISZAVIRÁG – 12 perc (ismeretterjesztő film, rendező: ifj. Apczi Jenő)

A Tiszavirág Európában a legnagyobb kérészfaj. Lárvái Magyarkanizsánál, a Tisza leszakadó peremű agyagos partszakaszain, víz alatti telepeken élnek nagy tömegben. Rövid és szenvedélyes víz feletti életük és tömeges rajzásuk (kirepülésük, násztáncuk, párzásuk, peterakásuk, pusztulásuk), egyedülálló természeti látványosság, aminek elnevezése a Tiszavirágzás. 

A fesztivál támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Magyarkanizsa önkormányzata, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, valamint a Sat-Trakt Kft. 

Magyarkanizsán a Cinema Filmműhely szervezésében valósul meg a rendezvény.

 

A belépés díjtalan.

 

Kapcsolódó tartalom:

https://pannonrtv.com/koz/kozerdeku-programok/vajdasagi-magyar-mozgokep-...

Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program