Varga Tamás: A leves - könyvbemutató | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

Varga Tamás: A leves - könyvbemutató

sze, 2019-12-04 18:00

A szerzővel Lőrinc Tímea színművész beszélget.

"Varga Tamás drámái vérbeli kamaradarabok. Néhány szereplőt mozgató szövegek, melyeknek cselekménye egyetlen helyszínen, valós időben bontakozik ki. Helyzeteik és figuráik ugyan ismerősek lehetnek az amerikai zsánerfilmekből, ezekben a szövegekben semmi sem az, aminek először látszik. Bár kezdetben minden világosnak, érthetőnek és logikusnak hat, a végkifejlethez közeledve egyre több szokatlan, értelmezhetetlennek tűnő elem jelenik meg, hogy aztán egy nem várt fordulat teljesen újraértelmezze a korábbi cselekvésmozzanatokat.
Varga Tamás trilógiájának központi kategóriája a bűn és a bűnhődés. Főszereplői pedig olyan ismerős, hétköznapi figurák, akiknek vétkeivel a szerző – e dramatikus világok mindenható alkotója – csak az utolsó pillanatokban szembesít bennünket. A kötet szövegei izgalmas színfoltjai a kortárs magyar drámairodalomnak. Láttató erejű filmszerűségüknek, megfejtésre váró titkaiknak és üdítően fekete humoruknak köszönhetően sokáig az olvasóval maradnak."
(Oláh Tamás)

Varga Tamás 1976-ban született Zentán. Első, A kalitka című drámáját amatőr színészként írta, és Zentán rendezte meg. Ezt követően felvételt nyert az újvidéki Művészeti Akadémia színész szakára, majd az Újvidéki Színház társulatának tagja lett. Jelenleg a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kulturális fejlesztésért felelős munkatársa.

Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program