VEREBES ERNŐ: GERENDÁK | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

VEREBES ERNŐ: GERENDÁK

cs, 2018-09-27 19:30

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház vendégjátéka

Szereplők: Jósika, szélmolnár – Ferenci Attila; András atya, plébános – Szabó Imre; Magdolna, Jósika felesége – Vass Magdolna; Fília, András atya néma unokahúga – Tarpai Viktória; Szemző úr, malomtulajdonos – Sőtér István; W. Sorath, tehetségkutató a Columbia Egyetemről – Kacsur András; Újságírónő, W. Sorath lánya – Kacsur Andrea; Énekes asszony – Orosz Melinda; Györköc, Jósika és Magdolna fia – Szabó Levente; Kisleány – Deák Alexandra. Népi énekek: Farkas Tünde. Zeneszerző: Wittek Béla. Látványtervező: Bakos Ildikó. Rendező: Rideg Zsófia.

Az előadás után a szerző és a színészek részvételével közönségtalálkozóra kerül sor, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A rendező, Rideg Zsófia így vall az előadásról: „Verebes Ernő Gerendák című darabjának felolvasószínházi változatát megrendeztem a Nemzeti Színházban a beregszászi színészek közreműködésével. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy érdemes elvinni egy térbeli megvalósításig, mert nagyon izgalmas, rétegzett darab. Költészet, de a kezek költészete, azoké, akiknek az évszaknak megfelelő szerszámaik vannak. Hétköznapi tárgyaik (mosdótál, őrlőgép, asztal), amelyek átlényegülnek: hangszerekké, liturgikus eszközökké. A búza lisztté lesz, a liszt lélekké változik a szélmolnár templommá alakuló malmában. Két egymásba fonódó síkon játszódik az előadás, a nagyhét történései vízjelként húzódnak a realista történet mögött. A két sík állandó párbeszédet folytat egymással, hol ironikus, hol magasztos párbeszédet.

A külső világ fenyegetésére a belső terünket kell templommá alakítanunk – a zene, az ének, az alkotás ebben segíthet. Ez lehet az a közösségi mondanivaló, amely Beregszászban érvényessé teheti jelen vállalkozásunkat. A darab, mondhatni, eleve a beregszászi színészekre íródott, Verebes Ernő többször dolgozott már a társulattal. Színészi adottságaik mellett fontos az a szakmai út is, amelyet e társulat közösen járt végig, egy lepusztult szállodai épületet Thália templomává alakítva át.”

Az előadás a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alap támogatásával és a magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, valamint a vajdasági Keresztény Értelmiségi Kör közreműködésével valósul meg.

Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program