A verseci "Szent István Magyar Királyi Gyógyszertár" felújított berendezését bemutató kiállítás | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

A verseci "Szent István Magyar Királyi Gyógyszertár" felújított berendezését bemutató kiállítás

cs, 2019-11-14 19:00

A Belgrádi Egyetem Gyógyszerészeti Karához és a Collegium Hungaricum közös projektjének egy részét láthatják ezen a kiállításon.

A gyógyszertár tulajdonosa és gyógyszerésze magyar származású volt, Strah Istvánnak hívták, aki a gyógyszertárat 1885-ben nyitotta meg Szent István napján, innen az elnevezése is: „Szent István Magyar Királyi Gyógyszertár”. Alapításával ez volt a negyedik gyógyszertár Versecen. Az ónémet stílusú berendezést az új gyógyszertárba Strah István készíttette el. 1894-ben Strah István eladta a gyógyszertárat és az utána következő tulajdonosok ezt használták. 1946-ban egy központi határozat értelmében a gyógyszertárat bezárták és annak teljes berendezése és felszerelése átkerült a Belgrádi Egyetem Gyógyszerészeti Karának raktárába, innen pedig 2018-ban a Karhoz tartozó, újonnan alapított Gyógyszerésztörténeti Múzeumba. 

Az 1946 óta eltelt évtizedek alatt nem történt meg a bútor konzerválása, így az állaga miatt mielőbbi felújításra szorult.

A most felújított darabok mellett - fiókos szekrény, vitrines órás szekrény és az eredeti íróasztal - a kiállítás kiegészül egykori magyar nyelvű gyógyszerészeti könyvekkel, korabeli gyógyszerész kellékekkel és tárgyakkal. Egyben a korabeli vajdasági gyógyszerészekről is megemlékeznek és bemutatják a kor egészségmegóvására használt készítményeit. A magyar vonatkozású kulturális hagyatékról, berendezésről, annak felújítási munkafázisairól színes katalógus is készült.

A kiállítás 2019. november 15-től november 30-ig tart nyitva. Ez időszak alatt gyógyszertári bemutatókat tartanak a Collegium Hungaricumban.

November 16-án a bemutató témája: "A kozmetikai termékek készítési módja egykor és ma".

November 23-án Zoran Maksimović, verseci származású gyógyszerész professzor tart előadást egy különleges verseci tea összetevőiről és annak készítési módjáról, majd belgrádi gyógyszerészek mutatják be a gyógyszerkészítés fortélyait egykor és ma.

Lupulov Ljubomir, pancsovai restaurátor, aki a kiállított bútorok felújítását végezte, előadást tart a Collegium Hungaricumban az általa elvégzett munkáról.

A részletes programról a Collegium Hungaricum Facebook oldalán (https://www.facebook.com/collegiumhungaricumbelgrad/) lehet olvasni.

Kapcsolódó Facebook-esemény:

https://www.facebook.com/events/808242019626239/

Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program