XXV. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

XXV. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok

v, 2018-10-14 17:30
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség 25. alkalommal indítja útjára rendezvénysorozatát, a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokat. Október 14-én, vasárnap, 17.30 órai kezdettel Palicsfürdőn, a Vigadó emeleti dísztermében ennek jegyében ad ünnepi műsort és ennek jegyében hívja meg és várja az érdeklődő közönséget.
 
Az ünnepi program a hagyományos ökumenikus áldáskéréssel, közös imádsággal bont lobogót –igét ft. Paskó Csaba kelebiai plébános, nt. Orosz Attila református esperes és Dolinszky Gábor evangélikus püspökhelyettes hirdet.
 
A rendezvény ünnepi szónoka Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője, továbbá Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke lesz.
Az Ünnepi Játékok negyed évszázadáról mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Dudás Károly, a Művelődési Szövetség tiszteletbeli elnöke szól az egybegyűltekhez.
 
Az ünnepi műsorban fellép:
Tratyik Regina mesemondó Firigyházáról • a székelykevei citerások • a 2018-as Durindó Bodor Anikó-díjas együttese, az óbecsei Botra férfikórus • Toldi István, Palócország Örökös
Mesemondója címmel kitüntetett vajdasági mesefa, a Népművészet Mestere, Szeder Fábián Életműdíjas kupuszinai mesemondó • Mészáros Gábor színművész • Kemény Mária pancsovai népi énekes • Csonka Ferenc és zenekara • Lele József Magyar Életfa-díjas muzslyai citerás, aki az idén vehette át a Népművészet Mestere címet • és Horváth Emma Radnóti Miklós-díjas előadóművész, a Csáth Géza Művészetbaráti Kör alapítója és vezetője, az idei Külhoni Magyarságért Díj kitüntetettje.
 
A rendezvény köszönti a 80. életévébe lépett Németh Mátyás temerini fotóművészt, a Magyar Szó nyugalmazott fotóriporterét is – a jelenlevők egy válogatott kiállítást tekinthetnek meg Németh Mátyás munkáiból.
A Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok üzenete:
A Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok a hatvanhat évvel ezelőtt megrendezett 1952-es, máig megismételhetetlen, akkor csak egyetlen alkalommal megrendezett palicsi Magyar Ünnepi Játékok szellemében és annak folytatásaként negyed évszázada esztendőről esztendőre kérdez rá és igyekszik választ adni azokra a vívódásokra, reményhangokra, együttes szólamokra, melyeknek közös nevezőjét ekképp fogalmazhatnánk meg: Ugye, lángol még szívünk?
S a válasz a hálaadás, a gondviselés, az oltalomkérés és összetartozás tanúságtételeként fohászként zúgja igenjét. Annak az igenjét, hogy továbbra is támaszként és a legfontosabb kapaszkodóként akarunk jelen lenni egymás életében, hogy közös szolgálatunk a szülőföld megtartó erejében való hitet tovább legyen képes táplálni nem kevesebbért, de nem is „többért”, minthogy művelődési házaink, templomaink, rendezvényeink, közös imádságaink az elkövetkező századokban is bevilágítsák, bevilágíthassák a Vajdaság megannyi szegletét, örökségünk színhelyeit, az őseink, elődeink ránk hagyományozta kincses tájakat és jövőbe tekintő álmainkat.

 

Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program