Hozzád sóhajtunk – Bicskei Zoltán filmetűdje a 100 év emlékére | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

Hozzád sóhajtunk – Bicskei Zoltán filmetűdje a 100 év emlékére

A budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2020-ban, a Nemzeti Összetartozás Évében, Trianon 100. évfordulóján a témában a Forrás Galériához kötődően Összetartozunk! címmel reprezentatív kiállítás-sorozatot tervez.

A kiállításon száz jeles kortárs magyar alkotót kértek fel, hogy egy-egy mű formájában fogalmazza meg és küldje útjára művészi üzenetét, hirdetve az emlékezést, az összetartozást és a magyarság közös jövőjét a Kárpát-medencében és a nagyvilágban.
 
Bicskei Zoltán magyarkanizsai filmrendező és grafikusművész – a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja – tájunk egyik kiváló, művészeti életünket is meghatározó alkotóművésze, gondolkodója.
Több más délvidéki magyar képzőművész mellett a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet Őt is felkérte, legyen részese, egyik alkotója, alkotóeleme a kezdeményezésnek.
 

Bicskei Zoltán egy filmetűddel (a rendező a filmet Iván Attila operatőr, vágó segítségével, K. Kovács Ákos operatőr archív felvételével, Pál István és Szabados György énekével készítette) vesz részt a későbbiekben sorra kerülő kiállításon. 

 
A négy és fél perces kisfilm idén március elején készült el, és mint alkotója írja:
 
„Valójában hálaadás a hűségnek. Mindazoknak, akik hűek maradtak az életet meg- és fenntartó mögöttes erőkhöz. Amiből oly sokat megszegünk és ami nélkül nincs élet. És nélküle mi sem lennénk itt ma.”
 
A film a következő linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=i8v3IEtjrr0
 

Az alkotás június 4-én, illetve a dátumhoz közeli napokban többször is látható lesz a Duna TV-ben, illetve az MTVA csatornákon valamint különféle világhálós oldalakon.
 
A filmnek Hozzád sóhajtunk a címe.
Operatőr, vágó: Iván Attila
Zene: Pál István és Szabados György.