Felhívások | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

Felhívások

Podolszki József publicisztikai pályázat

A bácsfeketehegyi Feketics Művelődési Egyesület Podolszki József Emlékbizottsága meghirdeti a 20. Podolszki József Publicisztikai Pályázatot.

Az érdeklődők a következő műfajokban pályázhatnak eddig még nem publikált írásokkal: interjú, jegyzet, glossza, tárca és karcolat.

A jelentkezési korhatár 40 év. A pályázat jeligés.

Kérjük a jeligék feloldását (elérhetőséggel együtt) lezárt borítékban mellékelni!

XVII. TUDOK versenyfelhívás

A Kutató Diákok Országos Szövetsége és a Kutató Diákokért Alapítvány a 2016/17-es tanévben meghirdeti a XVII. Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáját (TUDOK). A konferenciára önállóan vagy párban saját tudományos kutatásról szóló munkával lehet jelentkezni. Részletes felhívás és jelentkezés a következő honlapon: www.kutdiak.hu

Jelentkezési határidő: 2016. október 31.

Kós Károly Szülőföldkutató és Honismereti Tábor

Kós Károly nevével fémjelzett pályázatot hirdet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet ötven fiatal részére, szülőföldkutató és honismereti táborban való részvétel céljából.

A pályázatra olyan, a Kárpát-medencében vagy a világon bárhol élő 18. életévüket betöltött fiatalok jelentkezését várják, akik elkötelezettséget éreznek szülőföldjük társadalmi ügyei – különös tekintettel a megmaradás és gyarapodás kérdése – iránt.

A DURINDÓ ÉS GYÖNGYÖSBOKRÉTA FESZTIVÁL TANÁCSÁNAK PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA

A Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztiváltanácsa pályázatot hirdet a 2017. évben sorra kerülő XLI. Durindó és LIV. Gyöngyösbokréta megrendezésére.

A pályázatot olyan bácskai művelődési szervezetek nyújthatják be, amelyek eleget tudnak tenni az alábbi feltételeknek:

XL. DURINDÓ ÉS LIII.GYÖNGYÖSBOKRÉTA FESZTIVÁL

FELHÍVÁS KÉZMŰVESEK RÉSZÉRE

A XL. Durindó és LIII. Gyöngyösbokréta Szervezőbizottsága a fesztivál kísérőrendezvényeként népművészeti kirakodóvásárt szervez 2016. június 11-én és 12-én Tordán.

A kirakodóvásárra a szervezők a népi kézműves mesterek, tárgyalkotó népművészek, a népi iparművészek és a hangszer- és viseletkészítők jelentkezését várják.

Bővebb információ Barna Edvintől kérhető a 064/167-0349-es telefonszámon.

Jelentkezési határidő: 2016. június 3.

Felhívás a Szép Magyar Beszéd vajdasági döntőjére

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ meghirdeti a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny vajdasági döntőjét. A felolvasási versenyre minden középiskolából 4 tanulót jelenthet be a felkészítő tanár.

Feltétel:

- Egy előre begyakorolt, szabadon választott, 3 percnél nem hosszabb nyelvművelő, illetve esszészerű szöveg. A szöveg szerzőjét és címét jelentkezéskor fel kell tüntetni.

- A helyszínen is kap a versenyző egy hasonló szöveget, amelyet 15 perces felkészülés után olvas fel.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség várja a felterjesztéseket az általa alapított Magyar Életfa díj, Aranyplakett és Plakett díjakra

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a Magyar Kultúra Napja délvidéki központi ünnepsége keretében a példaértékű, valamint az eddigi életpályák elismeréséül osztja ki díjait. A felterjesztéseket természetes személyektől, civil szervezetektől és intézményektől várja.

FELHÍVÁS A VAJDASÁGI SZÉP MAGYAR KÖNYV 2015 PÁLYÁZATON VALÓ RÉSZVÉTELRE

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség az idei évben is felhívja a kiadókat, kiadói tevékenységet is ellátó szervezeteket, hogy vegyenek részt a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázaton, amelyet a Szövetség az év legszebben gondozott magyar nyelvű vajdasági könyveinek társadalmi elismeréseként alapított. A pályázaton a 2015. január 1. – december 26. közötti időszakban megjelent kiadványokkal vehetnek részt.

Az értékelés legfontosabb szempontjai továbbra is a tipográfia, a tördelés, a grafika és a könyvészeti összkép.

Tóth Ferenc Vers– és Prózamondó Szemlét

FELHÍVÁS 

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Aurora Stúdiója vajdasági szintű Tóth Ferenc Vers– és Prózamondó Szemlét hirdet 2015. október 3-ára, szombatra, Tóth Ferenc költő és néprajzkutató (Topolya, 1940-1980) születésének 75. és halálának 35. évfordulójára. Erre a szemlére hívjuk Önöket és tanítványaikat, és kérjük együttműködésüket.

A verseny követelményei a következők:

A SZABADKAI NÉPSZÍNHÁZ MAGYAR TÁRSULATÁNAK XII. DRÁMAPÁLYÁZATA

A SZABADKAI NÉPSZÍNHÁZ MAGYAR TÁRSULATÁNAK XII.

DRÁMAPÁLYÁZATA

 

Kedves Mindenki!

Hivatásos írók!

Kedvtelésből tollforgatók!

Asztalfióknak alkotók!

„Ki-akarom-magam-próbálni-ebben-a-műfajban” típusú merész vállalkozók!

Tehetséges ismeretlenek és ismerős tehetségek!

Bárki és mindenki, aki szeret drámát írni és tud is,

Kárpát-medencei Versünnep

A Bánffy György Kulturális Szalon és a Székelyföldi Verstábort szervező Fortis Hungarorum Kulturális Egyesület együttműködve a Versünnep Alapítvánnyal 2015 májusában és júniusában 10 határon túli településen, lehetőség szerint iskolákban szervez versmondó versenyt Kárpát-medencei Versünnep néven. Az eseménysorozat célja a magyar versmondó hagyományok és a magyar nyelv ápolása, a magyar irodalom és kultúra népszerűsítése, valamint a Kárpát-medence tehetséges fiataljainak segítése és támogatása.

A Durindó és a Gyöngyösbokréta Fesztivál Tanácsának pályázati felhívása

A Durindó és a Gyöngyösbokréta Fesztivál Tanácsa pályázatot hirdet a 2016. évi XL. Durindó és az LIII. Gyöngyösbokréta megrendezésére.

A pályázatra olyan művelődési szervezetek és egyesületek jelentkezhetnek, - a következő évben a bánáti szervezetek és egyesületek részesülnek előnyben - amelyek eleget tesznek az alábbi feltételeknek:

VIII. Gyermekszínjátszó MűhelytalálkozóFelhívás

A Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmai együttműködésével idén 8. alkalommal hirdeti meg Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozóját, 2015. május 9–10-én, Bácsfeketehegyen. A Találkozó a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó vajdasági selejtezője is egyben.

Mozgásszínházi Műhely Matilde Javier Ciria vezetésével

Mozgásszínházi Műhely Matilde Javier Ciria vezetésével

A mozgás és kifejezés esszenciáját keresem. Minden élőlény legeredetibb kommunikációs eszközét úgy a világgal, mint önmagával szemben. Újra és újra felteszem magamnak a kérdést: Miért mozgok? Mi a kifejezésem forrása? Miért táncolok? Mit táncolok?

/Matilde Javier Ciria/

Helyszín: Regionális Kreatív Központ, Magyarkanizsa, Szerbia

Időpont: 2015. június 30. – július 05.

Oldalak