Galéria | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

Galéria

Reméljük, mindenki élvezettel fogja „lapozni” válogatásunkat Virág Kiss Anita képeiből :)

Torontálvásárhelyen 2017. szeptember 9-én lezajlott a 28. Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek Szemléje.
Fellépett a pancsovai Délpacsirtái Gyermekkórus és a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa – természetesen al-dunai székely népdalokkal, az udvarszállási Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület néptáncegyüttese, a sándoregyházi Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület népdalokkal mutatkozott be, a fejértelepiek szatmári táncokkal, a keveváriak Bárdos Lajos Tiszai dallamait hozták el, a székelykevei Szalmaszál Művelődési Egyesület bukovinai dalokból állított össze csokrot, a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely–Magyar Művelődési Egyesület andrásfalvi népdalokat adott elő citerazenekar kíséretében, s meghallgathattuk a torontálvásárhelyi, a szervező József Attila Művelődési Otthon Trio citaris citerazenekar produkcióját is.
A felemelő műsor keretében a dél-bánságiak egy közös produkciót is, a nyári, fejértelepi néptánc- és hagyományőrző táborban tanult rábaközi táncokat mutattak be. Az est táncházzal fejeződött, amelyet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatásával és a Hagyományok Háza szakmai partnerségével szerveztek meg.

A délelőtt folyamán a dél-bánáti magyar művelődési egyesületek tanácskozást tartottak, amelyen többek között döntöttek arról, hogy az idei betlehemes találkozó Fejértelepen lesz, s hogy 2018-ban a szemlét Udvarszálláson tartják meg.

Martinek Imre képriportja magáért beszél!

 

Augusztus 25-én a belgrádi Collegium Hungaricum közreműködésével és a pancsovai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezésében a művelődési egyesület nagy rendezvénytermében önálló, két és fél órás estet adott Havay Viktória és a Fakutya együttes, amely koncertből és rendkívül sikeres moldvai táncházból állt. Az eseményre a közeli Hertelendyfalván élő al-dunai, Bukovinából származó székelyek is eljöttek, akiknek Havay Viktória bukovinai dalokat is énekelt.

Forrás: a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület Facebook-oldala.

Zenta, 2017. január 14.

Fotók: Vajdasági Magyar Művelődési Intézet

Bácskossuthfalva, 2017. június 11.

Fotók: Szerda Zsófia

Bácskossuthfalva, 2017. június 10.

Fotók: Szerda ZsófiaBácsfeketehegy, 2017. március 23–26. és március 30. – április 2.
Fotók: Szarka Zsófia

Oldalak