Galéria | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

Galéria

Bácsfeketehegyen a hétvégén tartották meg a XXII. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót. A két napos rendezvényt a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete szervezte, a Feketics Művelődési Egyesülettel közreműködve. A találkozó iránt kivételesen nagy volt az érdeklődés, számolt be lapunknak Hajvert Ákos, a versmondó egyesület elnöke.

– Ez alkalommal 59 gyermek jelentkezett a találkozóra, amiből négyen voltak 9 évnél fiatalabbak. Ők három helyett mindössze egy verssel készültek, és versenyen kívül léptek fel. A többi 55 gyermek célja a döntőbe való bejutás volt, kb. 55 százalékuknak ez sikerült is. Egy újdonságot is bevezettünk, az idei évtől nincs helyezés, csak minősítés. Ez azt jelenti, hogy arany, ezüst és bronz minősítést kapnak a gyerekek, valamint minden döntőbe bejutó gyerek kapott valamilyen minősítést. Egy komoly menet, míg a versmondó eljut a döntőig, ezért fontosnak tartottuk, hogy mindannyiuk produkcióit értékeljük – számolt be Hajvert, majd arról is szólt, hogy az idei évben 6 kiváló szakember értékelte a gyerekek produkcióit. Krizsán Szilvia színművész, Kálló Béla színművész, Tóth Péter Lóránt versmondó, Mess Attila színművész, Bori Fekete Ágnes színművész-drámatanár és Terék Anna költő voltak azok, akik értékelték a gyerekek szavalatait.

A találkozó nyitónapján fellépett a Melódia kamarazenekar, Terék Anna költővel Hajvert Ákos beszélgetett, Vass Szabolcs Kristálygömb díjas képzőművész kiállítását megnyitotta Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója, valamint az Újvidéki Művészeti Akadémia harmadéves tanulói tartottak egy verses színházi estet.

A találkozó második napján a döntőbe 27 versenyző jutott. Egy újabb, immár a harmadik produkciójukkal léptek zsűri elé a vetélkedők. A bácsfeketehegyi szavalóverseny épp ettől egyedi, hogy több oldalról megmutatkozhatnak a vetélkedők és a zsűri is határozottabb véleményt alakíthat ki a fellépőkről, ha több produkcióban hallgatja meg őket. A mű kiválasztása szempontjából követelmény, hogy a határon túli és az egyetemes magyar irodalomból is merítsenek a versenyzők.

A zsűri hosszas tanakodás után hozta meg döntését, de annak kihirdetése előtt Kálló Béla, Krizsán Szilvia és Mess Attila megosztotta gondolatait, intelmeit a versenyzőkkel, a kísérőkkel és a pedagógusokkal. Az okleveleket és az ajándékcsomagot Hajvert Ákos adta át a díjazottaknak.

A találkozót a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a tartományi kulturális titkárság és Kishegyes község önkormányzata támogatta.

Íme a díjazottak névsora:

3-4 osztály:

Bronz minősítés: Szarka Hanna, Zenta, Kisimre Zoja, Topolya

Ezüst minősítés: Bába Kristóf, Újvidék

Arany minősítés: Tóth Vilmos, Temerin, Szatmári Lili, Topolya.

5-6. osztály:

Bronz: Molnár Virág, Bácsfeketehegy, Cservenák Csenge, Topolya, Gombár Viktor, Temerin, Zakinszky Regina, Temerin

Ezüst: Gál Flóra, Kishegyes, Alács Varró Emese, Bácskossuthfalva, Dudás Iván, Kishegyes

Arany: Galusz Áron, Zenta, Erdei Anna Dorka, Kishegyes, Bába Lujza, Újvidék, Horváth Kinga, Óbecse.

7-8. osztály:

Bronz: Szabó Rebeka, Topolya, Pásztor Dávid, Temerin

Ezüst: Kormányos Ákos, Muzslya, Vanka Réka, Kishegyes

Arany: Kőműves Csenge, Kishegyes, Tóth Katarina, Temerin, Farkas Bendegúz, Szigetszentmiklós (Magyarország).

Középiskolás korosztály:

Ezüst: Kőműves Csaba, Kishegyes, Kovács Emese, Topolya.

Felnőtt korosztály:

Bronz: Hodik Annabella, Bácsfeketehegy

Ezüst: Brasnyó Albert, Szenttamás

Arany: Basity Palkovity Gréta, Szabadka.

A közönségdíjat az óbecsei Horváth Kinga és szenttamási Brasnyó Albert kapták. A Dudás-diploma Horváth Kingáé, a vetélkedő fődíját, a Dudás Kálmán-díjat pedig Basity Palkovity Gréta érdemelte ki.

 

Forrás: Magyar Szó

November 23-án, pénteken az Újvidéki Egyetem Rektorátusán Vass Szabolcs TRANSZHUMÁN VALÓSÁG című önálló tárlatát tekinthettén kem az érdeklődők, azt követően közös tárlatmegnyitóra, majd a művészeti produkciókra került sor. Szombaton az ünnepélyes megnyitó utána a plenáris rész és délután a szekciók várták az érdeklődőket.

Az eseményről bővebben a VMTDK honlapján olvashatnak, ha ide kattintanak

November 24- én 20 éves fennállását ünnepelte a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Krajcárka népdalköre. Az eseményt megtisztelte jelenlétével mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Turkál Marianna, az MNT tagja, Szlákó József, az MNT tagja, Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Juhász Gyula, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmunkatársa, Németh István a Zenetudományi Intézet nyugalmazott népzenekutatója, Dubravka Korać, Apatin Község elnökének helyettese, Nagy Dávid, Apatin Község kisebbségi ügyekkel megbízott tanácsosa, Rekettye Róbert, a kupuszinai helyi közösség elnöke, Péter István, a Dunatáj Egyesülés elnöke.
Az ünnepi műsor elején köszöntőbeszédet mondott, ismertette, illetve méltatta a népdalkör felbecsülhetetlen népművészeti, hagyományőrző és közösségépítő érdemeit Toldi István, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke, idősebb Csizmadia Anna, a népdalkör vezetője, Németh István, a Zenetudományi Intézet nyugalmazott népzenekutatója, továbbá Neisz Péter, az Ádándi Népdalkör vezetője. A zárószám idősebb Csizmadia Anna és az ifjabb Csizmadia Anna, anya és lánya közös éneke volt. További részletek ide kattintva érhetőek el.
A galériában látható képeket Petar Dešić készítette.

 

Az idei kóruspódium énekei a szabadkai Lányi Ernő halálának 95. évfordulójához, valamint Lisieux-i Kis Szent Teréz szintén 95 évvel ezelőtti boldoggá avatásához kapcsolódtak.

Az esemény házigazdája a zentai Cor Jesu Kamarakórus volt. Amellett, hogy ők nyithatták meg a rendezvényt, karmesterüknek egy nagy álma is valóra vált.

Az eseményen beszédet mondott Nagy József esperes-plébános, valamint Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere. Emellett felolvasták Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikai államtitkár levelét is. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke beszédében megemlékezett az 1923-ban boldoggá avatott Lisieux-i Kis Szent Terézről.

A fotókat Herédi Krisztián készítette.

Az ünnepi játékok első seregszemléjét 1952-ben tartották mintegy 50 ezer ember előtt, akárcsak a mostanit, azt is Palicson. Majd hosszú kihagyás után 92-ben élesztették újra a hagyományt. Az eseménysorozat célja a hagyományok és a magyarságtudat megőrzése, ehhez pedig az év folyamán több eseménnyel is hozzájárulnak. Az ünnepi játékok keretében rendezik meg például ősszel a Vajdasági Magyar Kórusok Találkozóját, télen a magyar kultúra napjának vajdasági központi ünnepségét, tavasszal az amatőr színjátszók találkozóját, nyáron pedig a legnagyobb délvidéki népzenei és néptáncrendezvényt, a Durindót és a Gyöngyösbokrétát.
 

Temerin lovasa nyerte a 11. Nemzeti Vágtát. Nagy Arnold Fantázia nevű lovával bizonyult a legjobbnak. Ha kíváncsi a részletekre, kattintson ide!

Jubileumhoz méltó műsorral, jó időben, sok vendéggel és nagyszámú versenyző részvételével tartották meg szombaton a tizedik Kukoricafesztivált a bánáti Tordán. A rendezvény egyben a Magyar Összefogás jelöltjeinek kampánynyitója is volt.

A rendezvényről bővebben a Magyar Szóban olvashatnak, vagy kattintsanak ide.

 Versfordítások Versmondó Versenye Bácsfeketehegyen. A további képekért kattintson a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének Facebook-oldalára. Gratulálunk a díjazottaknak!

A Magyar Nemzeti Tanács és Versec város önkormányzatának háttértámogatásával rendezte meg Versecen a helyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület a legutóbbi Herczeg Ferenc-emléknapot. Sorrendben huszonegyedszer. Szeptember 15-e volt. A korábbi esztendőkhöz viszonyítva az idei találkozó szervezői nemcsak az irodalmárokat, továbbá a történelemmel átszőtt irodalom / az irodalommal átitatott történelem kedvelőit szólították meg, de egy tematikus, úgynevezett kincskereső vetélkedő révén a régió magyar tannyelvű iskolásait is. Az Ismerd meg Herczeg Ferenc szülővárosát című megmérettetésben két-két ürményházi és verseci, továbbá három székelykevei csoport jeleskedett. Mi több, tette azt a Érdsomlyó tövében javában zajló, hatvanegyedik szüreti forgatag közepette. A Szűk legyen a szó és tágas a gondolat című, ugyancsak az emléknap alkalmából meghirdetett irodalmi pályázatra beérkező kemény három alkotás Pancsován, Nagybecskereken és a partiumi Szilágyzoványban született... Az irodalmi találkozó keretében az idei Petőfi Sándor Program hét vajdasági ösztöndíjasa is jelen volt.

Forrás: Hét Nap

 

Vastapssal ünnepelték a Zenta, 1697 című rockopera szereplőit a szeptember 8-ai bemutató után. Az előadás közel 2000 nézőt vonzott a zentai Sportcsarnokba. A darabot a 2019/20-as évadban, Sopronban játsszák majd, emellett szeretnének egy esztergomi, egy budapesti és egy felvidéki bemutatót is tartani. 2020 nyarán pedig, a tervek szerint, a Kárpát-medencei különböző helyszínein mutatják be, és Zentára is visszatér. A produkció létrejöttét Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta város önkormányzata támogatta.

A fotókat Herédi Krisztián készítette.

Oldalak