~ Összetartozunk! – Trianon 100 ~ a Nemzeti Összetartozás napja! | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

~ Összetartozunk! – Trianon 100 ~ a Nemzeti Összetartozás napja!

2020. június 2.

 18.00 óra, Szabadka, Vasutas Település Helyi Közössége

            Megemlékezés a trianoni békediktátum 100. évfordulóján.

           

2020. június 3.

 

16.00 óra, Gunaras

Ünnepi szentmise a helyi katolikus templomban.

Ezt követően ünnepi műsor az országzászlótartó emlékműnél.

 

2020. június 4.

 

10.00 óra, Óbecse, Nagyboldogasszony-templom

A Nemzeti Összetartozás napja alkalmából rendezett ünnepi szentmise, majd ezt követően alkalmi műsor és emlékműavatás.

 

16.00 óra, Királyhalom, Jézus Szentséges Szíve plébániatemplom kertje

            A Nemzeti Összetartozás napja vajdasági központi ünnepsége

            Az ünnepélyes megemlékezés programja:

            Ünnepi szentmise Koncz István atya vezetésével.

Himnusz a királyhalmi népdalkör, a palicsi Szederinda, a hajdújárási Rekötye és a ludasi Füzérfonó népdalkör vezetésével.

Köszöntőt mond Katona Róbert, a rendezvénynek otthont adó és a 2012-ben ültetett nemzeti összetartozás almafáját gondozó Királyhalom település polgármestere.

Ünnepi beszédet mond Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Az ünnepi műsorban fellépnek a Palics Magyar Művelődési Egyesület versmondói, a királyhalmi népdalkör, a palicsi Szederinda, a hajdújárási Rekötye és a ludasi Füzérfonó népdalkör, ifj. Juhász Attila magyarcsernyei és Lapcsevity Tímea ürményházi versmondó, a kupuszini Hagyományőrző néptáncegyüttes, a Fokos zenekar, a királyhalmi Pitypang és Bíborka néptánccsoportok, valamint Juhász Nikolett és Róka Marianna királyhalmi versmondók.

Az ünnepi program a Nemzeti Összetartozás éve vajdasági programsorozat része.

Az ünnepi megemlékezést a Pannon Televízió élőben közvetíti.

            [Esőhelyszín: a királyhalmi Művelődési Ház]

 

 16.00 óra, Topolya

Az ünnepélyes megemlékezés programja:

16.00 óra    Koszorúzás a Vajhegy keresztjénél (Gorica)

17.00 óra    Koszorúzás a zsidó temetőben

18.00 óra    Szentmise az első világháborúban elhunyt topolyaiakért a Sarlós Boldogasszony római katolikus templomban

19.00 óra    A Hősiesség és szolgálat – Topolya a nagy háborúban (1914–1918) című kötet bemutatója a színházteremben. Vendégek: Cservenák Pál, Kocsis Antal, Kocsis Éva, Molnár Tibor, Nagy Tibor, mgr. Pastyik László és Tomik Nimród szerkesztő. Közreműködik a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Csörgő citerazenekara

 

 16.30 óra, a Kárpát-medence és a világ minden olyan pontja, ahol magyar közösségek élnek

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége kezdeményezése és felhívása alapján a Trianoni békediktátum aláírásának időpontjában fohász és harangszó a 100 évvel ezelőtti gyalázatos történésre emlékeztetve.

Hiszen – mint írják – a szerződés aláírásának percében is megállt az ország, zúgtak a harangok. Ezt akarja tehát az évfordulón feléleszteni, megismételni a KÉSZ által a nemzeti összetartozásunk kifejezésére és erősítésére kihirdetett kezdeményezés.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye

A társadalom részéről többen indítványozták, hogy június 4-én délután fél ötkor szólaljanak meg országszerte a harangok. Aki a harangszót hallja vagy megszólaltatja harangjait, tegye ezt az imádság lelkületével, könyörögjön hazánkért, népünkért határainkon innen és túl, és Közép-Európa összes népeiért, hogy békében, szeretetben és alkotó együttműködésben építhessük közös jövőnket.

 

16.30 óra, Bácskossuthfalva, Hősi emlékmű

100 éve írták alá az I. világháborút lezáró trianoni békeszerződést. A Nemzeti Összetartozás napján – 2020. június 4-én – délután fél 5-kor erre emlékeztetnek a harangok. A világ magyarjai emlékeznek.

 Bácskossuthfalván a harangzúgást követően a Hősi emlékműnél a jelenlevők mécsest gyújtanak és elhelyezik az emlékezés koszorúját. Történelmi áttekintést Német Klaudió mond.

 

 

16.30, Doroszló-Szentkút

Az ünnepélyes megemlékezés programja:

16.30 óra    Harangszó és himnusz

17.00 óra    Szentmise a kegytemplomban

18.00 óra    TRIANON című film vetítése

A filmet követően közös beszélgetésre kerül sor, Wilhelm József középiskolai tanár vezetésével.

Emlékezzünk együtt!

 

 

17.00 óra, Zenta, Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplom kertje

Baráth László tárogatós imája és vallomása hangszerén az egész Kárpát-medencét és a diaszpórát egyesítő emlékező harangszót követően.

 

18.00 óra, Horgos, Művelődési Ház

Hogyan alakult Trianon után Horgos sorsa? – a múltat Danyi Bernadett történész, Nagygyörgy Zoltán helytörténet-kutató és Vass Zoltán történész idézi fel.

Az est után, 20 óra 20 perckor a résztvevők közösen meggyújtják az Összetartozás tüzét, s ezzel csatlakoznak a népszerű Kárpát-medencei kezdeményezéshez.

 

 

18.00 óra, Péterréve, Mindenszentek római katolikus templom

Ünnepi szentmise, amelyet követően a templomkertben felavatják a Trianon-emléktáblát.

           

18.45 óra, Tóthfalu, Templomkert

Megemlékezés a trianoni békediktátum 100. Évfordulóján.

 

19.30 óra, Bácsfeketehegy, Színházterem

Az ének megmarad – a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének versszínházi előadása a trianoni békediktátum 100 éves évfordulóján.

 

2020. június 4-én értünk szólnak a Kárpát-medence harangjai. Azokért, akik az elmúlt száz évet távoli közelségben élték meg. Azokért, akik helyett döntöttek a nagyhatalmak 1920-ban. Azokért, akik ma is azt a kultúrát táplálják és éltetik, amit száz évvel ezelőtt örökségbe kaptak. Az otthon maradókért, az új otthont teremtőkért, a magyar lelkekért.

Emlékezzünk közösen és erősítsük egymást! Mi itt vagyunk. A száz évvel ezelőtti dallamok erősebben lüktetnek a szívünkben, mint valaha. Ez a nap rólunk szól. Magyarokról. A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete a száz éves trianoni évforduló napján közös emlékezésre hívja Önt. Emlékezzünk együtt!

 

20.00 óra, Ada, Tájház

Közös tűzgyújtás az Összetartozásunk tüze Kárpát-medencét és a magyar diaszpórát egyesítő kezdeményezés keretében az Aranykapu Művelődési Egyesület szervezésében.

 

20.00 óra, Szaján, Művelődési Ház

Trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából Szaján is bekapcsolódik a határokon átívelő megmozdulásba.
Az alkalmi műsor 20:00 órakor kezdődik.
A Nemzeti Összetartozás napja alkalmából meggyújtják az emlékezés lángját is 20:20 perckor, majd ezt követi a Himnusz eléneklése.
Az egybegyűlteket meleg teával és lángossal várják.

 

 

20.00 óra, Temerin, Tájház

Közös tűzgyújtás az Összetartozásunk tüze Kárpát-medencét és a magyar diaszpórát egyesítő kezdeményezés keretében.

 

20.00 óra, Ürményháza, a Vadászotthon udvara

A Nemzeti Összetartozás napja alkalmából rendezett ünnepség keretében fellép az ürményházi asszonykórus, továbbá az ürményházi fiatalok és kisiskolások. Esőhelyszín: a Helyi Közösség nagyterme. Szervező: Ürményházi Ifjúsági Klub.

 

20.20 óra, Gombos, Szent László király templom előtti tér

Közös tűzgyújtás az Összetartozásunk tüze Kárpát-medencét és a magyar diaszpórát egyesítő kezdeményezés keretében

Szent István király ezeresztendős keresztény államiságát a Kárpát-medencében Trianonnál pont egy évszázada zúzták szét, feldarabolva az országot. Tíz évvel ezelőtt az Országgyűlés a kettős állampolgárságról szóló törvényben az elcsatolt területeken élő és a világban szétszóródott magyarokat közjogi értelemben is a nemzet részévé, június 4-ét pedig a Nemzeti Összetartozás emléknapjává tette.

Mindezekre emlékezve 2020. június 4-én 20:20-kor (budapesti idő szerint) mindenütt a világon, ahol magyarok élnek, gyúljon meg Összetartozásunk Tüze!

 

 20.20 óra, Doroszló, Szent Imre-templom előtti tér

Közös tűzgyújtás az Összetartozásunk tüze Kárpát-medencét és a magyar diaszpórát egyesítő kezdeményezés keretében

Szent István király ezeresztendős keresztény államiságát a Kárpát-medencében Trianonnál pont egy évszázada zúzták szét, feldarabolva az országot. Tíz évvel ezelőtt az Országgyűlés a kettős állampolgárságról szóló törvényben az elcsatolt területeken élő és a világban szétszóródott magyarokat közjogi értelemben is a nemzet részévé, június 4-ét pedig a Nemzeti Összetartozás emléknapjává tette.

Mindezekre emlékezve 2020. június 4-én 20:20-kor (budapesti idő szerint) mindenütt a világon, ahol magyarok élnek, gyúljon meg Összetartozásunk Tüze!

 

 20.20 óra, Tiszaszentmiklós

Közös tűzgyújtás az Összetartozásunk tüze Kárpát-medencét és a magyar diaszpórát egyesítő kezdeményezéshez csatlakozva.

 

 20.20 óra, Versec

Közös tűzgyújtás az Összetartozásunk tüze Kárpát-medencét és a magyar diaszpórát egyesítő kezdeményezéshez csatlakozva.

 

 

Online tartalmak és filmes ajánlók június 4-ére 

 

A Magyar Nemzeti Tanács honlapján a táj szülöttjeinek, az idősebb és fiatalabb generáció egy-egy vallomásával köszönti a Nemzeti Összetartozás napját, nemzetünket, jövőt álmodó álmainkat, itthon- és megmaradásunkat: 

 

  • Bicskei Zoltán magyarkanizsai grafikusművész, rendező Hozzád sóhajtunk című filmetűdjével, amely a Nemzeti Összetartozás éve és trianoni békediktátum aláírásának 100 éves évfordulója jegyében készült. 

A négy és fél perces kisfilm idén március elején készült el, és mint alkotója írja: 

„Valójában hálaadás a hűségnek. Mindazoknak, akik hűek maradtak az életet meg- és fenntartó mögöttes erőkhöz. Amiből oly sokat megszegünk és ami nélkül nincs élet. És nélküle mi sem lennénk itt ma.” 

  • A Fokos zenekarnak a Nemzeti Összetartozás napjára készült versmegzenésítésének premierjével, amely a későbbiekben ez együttes Youtube-csatornáján lesz elérhető.

 

Száz év, száz mondat – BEMUTATÓ a VM4K Facebook-oldalán

A VM4K Trianon 100. évfordulójáról többek között kulturális akcióval emlékezik meg. Az akcióval a vajdasági magyarság iránti tiszteletüket fejezik ki, amiért megtartja magyarságát, vagyis nap mint nap vállalja anyanyelvét, kultúráját, hovatartozását.

 

A VM4K által felkért száz vajdasági magyar olyan ember, akinek szakmája, hivatása, munkája, civil szférában végzett tevékenysége közvetlenül vagy közvetve a magyar közösséghez kötődik.

Az akció lényege a szülőföld megtartó ereje, a szülőföldhöz való ragaszkodás, a szűkebb és tágabb környezet szeretete, az együttélés tapasztalata, az egyetemes magyar nemzethez tartozás lelki ténye és a vajdasági magyar identitás kifejezése, összetartozásunk megfogalmazása – nem némaság és nem hangoskodás.

 

 

Szabadkára nézve a vasút életkérdés” – FILMBEMUTATÓ a VM4K Facebook-oldalán

A VM4K produkciójában készült film egyrészt az 1846–1869 közötti iszonyú küzdelemről, másrészt az 1996–2020 közötti, nem kevésbé küzdelmes időszakról szól.

 

 

Kárpát-haza Őrei című filmsorozat elmúlt öt évének interjúalanyaival számos esetben szóba került a trianoni nemzettragédia, annak következményei a jelenben, illetve a lehetőségek a jövőre nézve. A történelmi országunkat megcsonkító békediktátum aláírásának századik évfordulóján, ezekből a beszélgetésekből állítottak össze egy megemlékező gondolatsort.

A filmben megszólal: prof. dr. Papp Lajos szívsebész, dr. Hidán Csaba László régész-történész, Mónus József László, világbajnok tradicionális távlövő íjász, Párkányi-Raab Péter szobrászművész, dr. Csókay András idegsebész, Bíró András Zsolt antropológus-humánbiológus, a Kurultáj főszervezője, Takaró Mihály irodalomtörténész, Dr. Cey-Bert Róbert Gyula író, őstörténet- és vallástörténet-kutató, dr. Lomnici Zoltán jogász, az Emberi Méltányosság Tanácsának elnöke, Kassai Lajos, a modernkori lovasíjászat megteremtője.

 

 

„Milyen jó, hogy itt vagyunk” – a legjobb alkotások bemutatója a Külhonimagyarok.hu portálon

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának a Nemzeti Összetartozás napja alkalmából – az erős magyar közösségek és a Nemzeti Összetartozás éve jegyében – meghirdetett videopályázatának eredményhirdetése.

 

 

Minden nemzet a maga nyelvén! – online Összetartozás Napja Tóth Péter Lóránt versvándor Facebook oldalán

Bár 100 esztendeje fizikai határok választanak el bennünket egymástól, mi most egy nagy feladatra készülünk! A lelki összetartozás kifejezésére, megélésére. Ezért virtuálisan, a „helyzethez” alkalmazkodva várunk és hívunk mindenkit szeretettel az online térbe egész nap június 4-én, csütörtökön.

Versmondók, népdalénekesek, néptáncosok, mesemondók, katolikus papok és református lelkészek érkeznek egy-egy videó üzenet, produkció alkalmval Felvidéktől Drávaszögig, Kárpátaljától Délvidékig és Muravidékig, Kanadától Erdélyig.
Tartsanak velük a Nemzeti Összetartozás napján, hívják meg ismerőseiket, legyenek s legyünk minél többen – lélektől lélekig!

 

 

16.00 óra, Pannon Televízió

Élő közvetítés a királyhalmi Jézus Szentséges Szíve templomkertjéből, a Nemzeti Összetartozás napja vajdasági központi ünnepségéről

 

 

16.30 óra, a Hagyományok Háza Facebook-oldala

Pál István „Szalonna” és Csúri Ákos 100 perces Trianon-műsorának felvétele a napokban volt a Hagyományok Házában. A Trianon100 dupla CD közreműködői – Navratil Andrea, Ferenczi György, Kubik Anna, Kolti Helga, Csúri Ákos, Agócs Gergely, Berecz András, Pál István „Szalonna“ és bandája, Lázár Csaba, Jászai László – varázslatos előadását a Hagyományok Háza Facebook-oldalán tárja elénk!

 

 

18.00 óra, Összetartozás100folk FILM - Körbetáncoltuk a Kárpát-medencét!

A Nemzeti Összetartozás napján – Trianon 100. évfordulóján – majd' félórányi válogatásban teszik közzé az #összetartozás100folk kezdeményezés gyümölcsét. A film szereplői a Kárpát-medencei néptáncörökségünk művelői, hagyományőrző közösségek tagjai, akik az elmúlt egy hónap során több mint 300 videóban üzenték szülőföldjükről egymásnak és a nagyvilágnak: összetartozunk! Az alkotók: Sztanó Hédi – szerkesztő, Pál István „Szalonna” – zenei montázs.

Gratulálunk és hálásan köszönjük a vajdasági néptáncegyütteseknek, hogy hittel és örömmel tettek eleget a szervezők felkérésének, így a:

¨     a zentagunarasi Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület,

¨     a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ,

¨     a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ,

¨     az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör,

¨     a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület,

¨   az újvidéki Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ táncegyüttesének, 

¨     továbbá a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület és

¨     a kupuszini Petőfi Sándor Művelődési Egyesület hagyományőrzőinek.

 

 

18.40 óra, Duna Televízió

A Koltay Gábor rendezésében készült Hétköznapi Trianon című dokumentumfilm vetítése. Két fiatal a békediktátum okai után kutat Versailles-ban és az erdélyi Bonchidán, bemutatva az 1920 utáni, mai tanulságokat is tartalmazó nemzetfejlődést, de a velünk élő trianoni következményeket is.

 

19.00 óra, a Zentai Magyar Kamaraszínház Facebook-oldala

A Zentai Magyar Kamaraszínház a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójáról Reményik Sándor-versösszeállítással emlékezik meg. Az erről készült felvétel a Kamaraszínház Facebook-oldalán lesz megtekinthető. Ősztől pedig a Zentai Magyar Kamaraszínházban kerül bemutatásra.

ÖRÖK BÉKE

Közreműködnek: Dévai Zoltán, Lőrinc Tímea (Pataki Gyűrű-díjas), Nešić Máté, Papp Arnold, Szilágyi Áron, Verebes Judit, Virág György, valamint Mészáros Zsuzsanna gordonkaművész.
Összeállította: Krizsán Szilvia (Sterija-díjas) és Wischer Johann (Bánffy Miklós-díjas).

 

 20.15 óra, Duna Televízió

A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében címmel dokumentumfilm premier. Gróf Apponyi Albert szerepében Rátóti Zoltán.

A Rátóti Zoltánnal készült interjú itt olvasható. 

 

Ezenkívül a Duna Televízióban láthatják először a nézők a Kossuth térre megálmodott Trianon-emlékművet, amelynek avatására augusztusban kerül sor, és közreadnak egy különleges, örökérvényű hangfelvételt is, amellyel az egykori vallásügyi és közoktatási miniszter, Klebelsberg Kuno üzent kora fiataljainak.

 

 

2020. június 5.

 

18.00 óra, Bezdán, Önkéntes Tűzoltó Testület épülete

Megemlékezés a trianoni békediktátum 100. évfordulóján.

 

 

19.00 óra, Csóka, Művelődési Ház színházterme

Trianon 100 éve, nemzeti összetartozásunk igaz bölcsője címmel emlékműsor a békediktátum 100 éves évfordulóján.

 

 

19.00 óra, Szilágyi, Kultúrotthon

A szilágyi József Attila Művelődési Egyesület ünnepi megemlékezése a Trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából.

 

 

 

2020. június 6.

 

18.00 óra, Bajmok, Dózsa György Magyar Művelődési Központ

Megemlékezés a trianoni békediktátum 100. Évfordulóján a bajmoki Dózsa György Magyar Művelődési Központban. A program keretében előadást tart dr. Mészáros Zoltán történész. Ezt kerekasztal-beszélgetés követi.

 

 18.00 óra, Tiszakálmánfalva, Turul-szobor

            Koszorúzással egybekötött megemlékezés a Turul-szobornál.

19.00 órától ünnepi szentmise a Magyarok Nagyasszonya-templomban.