BOSCH + BOSCH 19690827 | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

BOSCH + BOSCH 19690827

cs, 2018-08-30 20:00

A Bosch + Bosch neoavantgárd képzőművészeti csoport 1969 és 1976 között működött Szabadkán. A fiatal alkotócsapat mindössze néhány éves tevékenységével beírta magát a művészettörténetbe, hiszen a művészet új szerepét felismerve, elöljárója volt annak a fél évszázaddal ezelőtti újhullámnak, amely azóta teljes egészében újraformálta a művészetről való gondolkodásunkat.

A hetvenes évek művészeti hozzáállásának értékeit a szakma már az elmúlt évtizedekben felismerte, s egyre több figyelmet fordít felé, felfedezve annak mélyebb rétegeit, ám a szélesebb közönség zöme még ma is értetlenül áll a konvencionális művészettől eltérő irányzatok, így a neoavantgárd előtt is. A Bosch + Bosch csoport szabadkai ténykedése például teljesen kimaradt a város kultúrtörténetének általános percepciójából. Jóllehet a csoport alkotóinak a nevei ismertek a helyi művészeti színtéren, a neoavantgárd konceptualista művészeti szemléletmódja – de annak értelmezése is – annál kevésbé épült be a közgondolkodásba.

A Bosch + Bosch csoport 2019-ben fogja ünnepelni megalakulásának 50. jubileumát, s ezt a jeles évfordulót a Klein house / social bar & art gallery-ben összetett programsorozattal szeretnénk megünnepelni. A jubileumi évben kutatások, kiadványok, kiállítások révén az irányzat elméletének lényegi megismertetésével is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a Bosch + Bosch végre az őt megillető helyen épüljön be a köztudatba. Ennek a komplex programsorozatnak az előkészítését már a 2018-as év során megkezdtük, s most szeretnénk meginvitálni a közönséget a témában szervezett első kiállításunkra, melynek legfőbb célja, hogy rávilágítson a csoport újszerű gondolkodására és művészeti megoldásaira, illetve ráirányítsa a figyelmet a következő, jubileumi évre.

A kiállítás szervezője: a Progressive Egyesület.

A kiállítás időpontja és helyszíne: 2018.08.30. 20:00, Klein House Galéria, Strossmayer u. 9. Sazabdka.

A kiállítás kurátora: Marko Stamenković művészettörténész.

A megnyitón jelen lesz:

Szombathy Bálint képzőművész, művészeti kritikus, a Bosch + Bosch társalapítója,

Csernik Attila képzőművész, grafikus, a Bosch + Bosch csoport tagja (1973-tól 1976-ig),

Kürti Emese művészettörténész.

A kiállítás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program