DÉL-AFRIKAI KÖZTÁRSASÁG – FOKVÁROS - Világutazók 2020 | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

DÉL-AFRIKAI KÖZTÁRSASÁG – FOKVÁROS - Világutazók 2020

sze, 2020-01-15 18:00

Gere Lídia filmvetítéssel egybekötött úti élménybeszámolója a Világutazók 2020 sorozat keretein belül.

A Dél-afrikai Köztársaság az afrikai kontinens déli szegletében található. Rendkívül változatos ország; a növények, az emberek, a kultúra egyaránt. Három ócean mossa partjait és alakítja éghajlatát. A világ egyik legszebb növénygyüjteménye található itt. Csodálatos látvány, amikor Afrika legdélibb pontját csapkodják vadul a kék-fehér habok.

Rövid időre átugrottunk Botswanaba és Zimbabwebe is, és sikerült a világ harmadik legszebb vizesését, a Viktória-vízesést megnézni, az első kettőt– a kanadai Niagarát és a dél-amerikai Iguazút– már láttuk. Több nemzeti parkban találkoztunk zsiráfokkal, zebrákkal, antilopokkal, elefántokkal, leopárddal orrszarvúval, vízilóval. Hihetetlen élmény volt! Tudatosult bennem a gondolat: meg kell tenni mindent, hogy megőrizzük a természet sokoldaluságát, szépségét!

Az őslakókat a fehérek (hollandok, angolok, franciák) évszázadokon keresztül kihasználták, megalázták. A hírhedt apartheid rendszer 1990-ben szűnik meg, amikor Nelson Mandela lesz a Dél-afrikai Köztársaság első szabadon megválasztott elnöke.” (Gere Lídia)

 

Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program