Élő Népművészet Országos Népművészeti Kiállítás 2020 – A fenntartható hagyomány | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

Élő Népművészet Országos Népművészeti Kiállítás 2020 – A fenntartható hagyomány

h, 2019-12-23 09:00 - k, 2020-03-10 12:00

Az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a XVII. Országos Népművészeti Kiállításon való részvételre pályázatot hirdet a tárgyalkotó népművészet, népi kismesterségek következő ágaiban: történeti és paraszti hímzés, csipke, kékfestő, viselet, lábbeli készítés, népi ékszer, szőttes, nemez, faművesség / használati tárgyak, bútorok, játékok / csont és szarufaragás, bútorfestés, kovácsmesterség, késes mesterség, fazekasság, kályhásság, bőrművesség, szalma-, csuhé-, gyékény-, káka-  és vesszőfonás, mézeskalács, hímes tojás és gyermekjáték.

Külön pályázati kategóriaként hirdetjük meg egy-egy tájegység, település, hagyományos kultúrájából merítő, innovációra épülő „helyi termék – helyi érték” kollekciót, amely emblematikusan fejezi ki és hirdeti a település, vagy tájegység helyi kézműves hagyományát.
 
Olyan alkotásokat várunk, melyek a hagyományos népművészetből merítenek, de a XXI. század kihívásainak megfelelően illeszkednek be környezet-, lakás- és viselet-, ajándéktárgy kultúránkba.
 
A kézműves hagyomány újszerűen megfogalmazott formában és funkcióban jelenjen meg használati tárgyakon.
 
Különös tekintettel várjuk azokat a tárgyakat, funkcionálisan összetartozó tárgyegyütteseket (lakókörnyezet, gyermekszoba, konyha, étkező, szoba berendezése, öltözékek, stb.), melyek több mester együttgondolkodásával, együttműködésével jöttek létre.
 
Nagyméretű alkotások (épületdíszek, település bútorok, játszóterek, és más köztéri alkotások) jó minőségű, nagyméretű fotódokumentációit tudjuk majd kiállítani.
 
Pályázni lehet új művekkel, a 2015 óta megrendezett országos szakági pályázatokon szerepelt vagy díjazott alkotásokkal, és népi iparművészeti zsűri számmal ellátott alkotással is, hiszen célunk az elmúlt öt év legszínvonalasabb népi kézműves alkotások reprezentatív bemutatása.
 
A KÉZ – MŰ – REMEK kiállításon szerepelt alkotásokkal nem lehet pályázni!
 
A pályázat lebonyolítása az eddigi gyakorlatnak megfelelően kétfordulós. A Dél-alföldi régióból és a Vajdaságból érkező alkotások zsűriztetését és a regionális kiállítás koordinálását a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a vajdasági alkotások begyűjtését és szállítást Békéscsabára pedig a Hagyományok Háza vajdasági hálózata végzi 2020. május 20-tól 28-ig.
 
2020. június 13–14-én lesz a tárgyak zsűrizése Békéscsabán, majd 2020. július 13-án a regionális kiállításmegnyitó, szeptemberben a Hagyományok Háza az országos kiállításra kiválogatott alkotásokat Budapestre szállítja, ahol 2021 tavaszáig lesz látható a kiállítás a Hagyományok Házában és a Népi Iparművészeti Múzeumban.
 
Jelentkezési határidő: 2020. március 10. A  jelentkezési lap a jelen felhívás mellékletében érhető el, de kitölthető elektronikusan is, itt! 
 
Érdeklődni Nádi Karolinánál lehet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben (Posta utca 18.), elektronikusan: nadi.karolina@hagyomanyokhaza.hu, telefonon: 063 563 115.
Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program