Erkel Ferenc: Hunyadi László | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

Erkel Ferenc: Hunyadi László

szo, 2018-02-17 19:00

 A Magyar Állami Operaház művészei Erkel Ferenc Hunyadi László című operáját, valamint másnap Lehár Ferenc: A víg özvegyének balettváltozatát játssza el Szabadkán, a Sportcsarnokban (JKP Stadion, Szép Ferenc utca 3.).

Erkel Ferenc 1844-ben, a reformkor tetőpontján komponálta hazafias operáját, mely a magyar történelem egyik zűrzavaros periódusára, a nándorfehérvári diadalt követő napokra koncentrál. A Hunyadiak korában játszódó mű hőse azonban nem a híres törökverő, Hunyadi János vagy a későbbi Mátyás király, hanem a vérpadra lépő fiatal lovag, László. A kortárs nézők lelkesen fogadták a művet, mivel nem is annyira titkolt áthallásokat tartalmazott saját koruk politikai viszonyaira; természetesen az olasz és francia mintákat, valamint a verbunkos hagyományokat követő zene is megtette hatását.

„Bár Erkel remekműve mögött számos korabeli és korábbi operaszerző hatása, operaműfaj mintája fedezhető fel (Beethoven, Spontini, Rossini, Donizetti, Halévy, Meyerbeer stb.), a mű teljes élményét tekintve a Hunyadi László megkülönböztetett szerepet tölt be a 19. század nemzeti operái között. Részben azért, mert zenéjének magyar aurája van, részben azért, mert egy olyan megfogalmazás illik rá, amit – szellemesen – a balladákra alkalmazott egy 19. századi magyar esztéta: »tragédia, dalban elbeszélve «. A bemutatón, 1844. január 27-én a Hunyadi Lászlóval a magyar nemzeti zenedráma születik meg” – írja Batta András. A művet, mely bemutatója óta megszakítás nélkül a hazai repertoár megbecsült darabja, 2012-ben új rendezésben mutatta be a Magyar Állami Operaház.

A belépés díjtalan. Jegyet az office@vmmsz.org e-mail címen vagy a 069/551-8-222-es számon igényelhetnek, és a helyszínen déltől átvehetik őket.

Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program