KONCERT GYERTYAFÉNNYEL - BACH KARÁCSONY ELŐTT | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

KONCERT GYERTYAFÉNNYEL - BACH KARÁCSONY ELŐTT

szo, 2019-12-14 19:00

Balogh Kálmán-Farkas Rózsa- CIMBALOMDUÓ (H)

Mára Balogh Kálmán az egyik legelismertebb és legkeresettebb cimbalmos Magyarországon és Közép-Kelet-Európában. Különböző zenei irányzatok iránti olthatatlan kíváncsisággal és nyitottsággal Balogh Kálmán sokoldalú előadóművész.  Ennek a sokoldalúságnak a következtében rendszeresen más-más formációkban muzsikál. Kevesen tudják, hogy Balogh Kálmán előadó-művészetének egyik legszebb és legmélyebb muzsikálása Bachhoz kötődik.

A belépés díjtalan.

 

Balogh Kálmán (Prima Primissima-díj 2019!)

Annak ellenére, hogy híres cigányzenész család sarja, szülei mérnöknek szánták. Mikor 11 éves korában egy családi látogatás alkalmával megtanult és lejátszott egy bonyolult román dallamot Balogh Elemérnek, a híres nagybácsinak, a tervek módosultak. Mára Balogh Kálmán az egyik legelismertebb és legkeresettebb cimbalmos Magyarországon és Közép-Kelet Európában.

Különböző zenei irányzatok iránti olthatatlan kíváncsisággal és nyitottsággal Balogh Kálmán sokoldalú előadóművész.  Ennek a sokoldalúságnak következtében rendszeresen más-más formációkban muzsikál. Repertoárja  magyar- és más népek zenéjétől, autentikus cigány-klezmer zenén és mindezek feldolgozásán át, a világzenén keresztül a jazz és klasszikus zenéig terjed. A különböző formációkkal szerte a világon muzsikál, táncházakban, népzenei-világzenei fesztiválokon,

Kevesen tudják, hogy Balogh Kálmán előadóművészetének egyik legszebb és legmélyebb muzsikálása Bach-hoz kötődik.

A Bachot játszó cimbalom-kettőst 2012-ben egyszer már hallhaták Magyarkanizsán a Jazz, improvizatív zene… fesztivál hallgatói.

Honlapja: http://www.kalmanbalogh.hu

 

Farkas Rózsa

Nyolcévesen zongorázni, majd 12 évesen cimbalmozni kezdett. Középiskolai tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta.

16 évesen debütált a velencei La Fenice Operaházban, ahol egy hónapig vendégszerepelt akkori tanárával, Szakály Ágnes cimbalomművésszel. A duó azóta is működik, rendszeresen koncerteznek, játékukról rádió-, televízió-, valamint lemezfelvételek készültek. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán töltött évei alatt szimfonikus zenekarok szólistájaként is közreműködött: játszott a MÁV Szimfonikus Zenekarral, a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Rádiózenekarral, az ÁHZ-val, a bécsi Klangforummal, a milánói Verdi Zenekarral és a koppenhágai Sjaellands Symfonik Orkester-rel. 1993-ban kapta meg cimbalomtanári és kamaraművészi diplomáját.

Hangszerén a klasszikus komolyzene mellett kortárszenét is játszik. Több zeneszerző írt számára művet: Lendvay Kamilló, Sári József, Hollós Máté, Reményi Attila, Durkó Péter, Lukács Miklós, Horváth Balázs, Antal Mária, Bujtás József. Ezek előadásáért 3 ízben nyerte el az Artisjus-díjat. 1998-ban, 1999-ben elnyerte a Fischer Annie Ösztöndíjat.
 

Honlapja: www.dalok.hu/farkasrozsa

Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program