Könyvet a szórványba! - Nemesmilitics | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

Könyvet a szórványba! - Nemesmilitics

cs, 2020-01-02 15:00

A Fórum Könyvkiadó Intézet a Könyvet a szórványba! program keretében Nemesmiliticsre látogat, ahol bemutatja Jódal Rózsa Az éjszaka megérintése című legújabb kötetét. 

A szerzővel Lennert Móger Tímea beszélget.
 
A rendezvény társszervezője a zombori Laza Kostić Művelődési Központ. 
 
"A válogatás több mint fél évszázad termése. Zömének központi helyén egyéni, közvetlen beszédstílusú megfogalmazásában a múlt századvégi és -fordulói, s e századi asszonysors, rendkívül gazdag asszonyi életérzés és életfelfogás, és mély gondolatiság áll. Mindez a kisvárosban (Versec) töltött gyermek- és ifjúkor szép és tragikus eseményeivel egyaránt teletűzdelt, egyes novellákban részleteiben felszínre hozott emlékekben, valamint a már nagyvárosban élő asszony élményeiben gyökerezik, s – nem csak a délvidéki olvasónak! – maradandó élményt nyújt. Tudnivaló tehát, hogy a művek történései a szeretett Újvidék és a leginkább a múltba ágyazott emlékű Versec köré fonódnak. (…) Jódal Rózsa novelláinak rendszerint több szintje van, amelyek gyakran horrorisztikus módon a valóságtól az abszurdumig vezetnek, több sorsot, emléket, gondolatot vonultatnak fel, legtöbbször idősíkok polifóniáját alkotva. Novellái irodalmunk legkiválóbb prózaírói közé emelik Jódal Rózsát, méltó utódját író édesanyjának, Börcsök Erzsébetnek, s édesanyját Jódal Kálmánnak, kétségkívül a legkülönösebb, legegyénibb hangú fiatal írónknak." (VASAGYI Mária)  
 
 
A könyvbemutató a Könyvet a szorványba! projektum keretében valósul meg. A 2014-ben indult projekt keretében a Forum Könyvkiadó ellátogat Vajdaság különböző részeibe azzal a céllal, hogy népszerűsítse kiadványait és az irodalmat. Az érdeklődők a különböző helyszíneken 20% kedvezménnyel juthatnak a könyvkiadó kiadványaihoz. 
Könyvet a szórványba! projekt a Magyar Nemzeti Tanács, a Nemzeti Kulturális Alap és a Szerb Köztársaság Kulturális Minisztériumának támogatásával valósul meg.
 
A belépés ingyenes.

 

Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program