A Magyar Kultúra Napja 2020. évi délvidéki központi ünnepsége | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

A Magyar Kultúra Napja 2020. évi délvidéki központi ünnepsége

p, 2020-01-24 14:30

Ahogy tavaly, úgy az idén is több fontos program kapcsolódik a a Magyar Kultúra Napja 2020. évi délvidéki központi rendezvényéhez:

 
14.30 órakor ünnepi keretek között adják át rendeltetésének a zentai Művelődési Ház új közösségi terét.
 
A program 15.30 órakor a Zentai Magyar Kamaraszínház Kamaratermében a hagyományos Kárpát-medencei Kulturális Fórummal folytatódik, amelyen a Magyar Nemzeti Tanács mellett többek között előadást fognak tartani a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának, az NMI Művelődési Intézetnek, a Magyarság Házának és a Hagyományok Házának tisztségviselői és munkatársai. A fórum részvevői a Kárpát-medence magyarságának és az anyaország intézetei és ernyőszervezetei, a Macedóniában, Bosznia és Hercegovinában, a Boszniai Szerb Köztársaságban élő diaszpóra képviselői lesznek.
Az idei fórum és az egész napos rendezvénysorozat a Magyar Állam által 2020-ra meghirdetett Nemzeti összetartozás és az Erős nemzetek éve: a felelős és cselekvő szolgálat, az, az egymásban és magunkban való hit, a Kárpát-haza építő kezeinek és közösségeinek eltéphetetlen és megbonthatatlan együvétartozása mellett való tántoríthatatlan hit jegyében szerveződik. 
 
A napot a 19.00 órakor kezdődő díjátadó ünnepség zárja. A rendezvény keretében adja át a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa díjátPlakett elismerését és Aranyplakett kitüntetését, továbbá ekkor hirdetik ki a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat eredményeit is. A Magyar Életfa díj és Aranyplakett elismerések egyedi okleveleinek megalkotásával/elkészítésével idén Verebes György Munkácsy Mihály-díjas képzőművészt kértük fel. A meghívón, valamint a díjazottak méltató szövegeit tartalmazó ünnepi kiadványon is az Ő munkái találhatóak.
 
Az ünneplő közösséget és a díjazottakat az idén Verebes Ernő, a Nemzeti Színház vezető dramaturgjának erre az alkalomra írt és rendezett előadásával köszöntjük. A produkció címe: ORSZÁGOLÓ – Határféltés betörés nélkül.
Közreműködik a Mécsvirág együttes Baráth Hajnal Anna, Verebes Krnács Erika és Zsoldos Ervin –, továbbá Szalai Bence, az Újvidéki Színház színművésze és az író, rendező Verebes Ernő.
Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program