A MAGYAR KULTÚRA NAPJA DÉLVIDÉKI KÖZPONTI ÜNNEPSÉGE | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA DÉLVIDÉKI KÖZPONTI ÜNNEPSÉGE

p, 2018-01-12 19:00

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a társszervezői a Magyar Kultúra Napja 2018. évi vajdasági központi ünnepségét január 12-én a zentai Művelődési Ház színháztermében tartják meg. Ünnepi köszöntőt mond SUTUS ÁRON, a Vajdasági Magyar MűvelődésiSzövetség elnöke és DR. HOPPÁL PÉTER, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Az ünnepség keretében idén is méltó személyeknek és szervezeteknek nyújthatjuk át a Magyar Életfa díjakat, a Plakett elismeréseket és az Aranyplakett kitüntetést. Magyar Életfa Díjban részesül: DIÓSI JÁNOS művelődésszervező (Doroszló), KALAPIS SZTOJÁN SZALÉZI ATYA, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség elnöke, az Emmausz fiúkollégium vezetője (Muzslya), MEZEI ERZSÉBET képzőművész, művésztelepvezető,pedagógus (Zenta), DR. PÉNOVÁTZ ANTAL nyugalmazott tanár, nyelvjárás- és néprajzkutató (Pacsér).

Az összmagyarságért végzettéletszolgálatának elismeréseként Aranyplaketttel tüntetjük ki DR. HALZL JÓZSEFET,a Rákóczi Szövetség elnökét.

Plakettet kap: NAGY ABONYI ÁGNES néprajzkutató, muzeológus (Zenta), VÖRÖS RÓBERT tamburazenekar-vezető, a Mendicus Művészeti Központ elnöke (Csantavér), a zentai DÉLIBÁB MAGYAR MŰVELŐDÉSI EGYESÜLET,
a bácskossuthfalvi MONOGRÁFIA HELYTÖRTÉNETI EGYESÜLET és a martonosi TESTVÉRISÉG MŰVELŐDÉSI TÁRSULAT.
 
A Vajdasági Szép Magyar Könyv-pályázat eredményeit szintén ekkor ismertetjük.
 
Az elismerések átadását követően Nagy László azonos című hosszúverse alapján Mezei Kinga rendezésében tekinthetjük meg a Havon delelő szivárvány című produkciót. A végzett színművészek mellett színinövendékek is helyet kapnak az előadásban, őket az Óbecsei Schola Cantorum énekkar varázslatos összhangzata erősíti tovább Stefaniga Ottília vezényletével.
 
A díjazottakról készült portréfilmeket Husnyák Andrea riporter-rendező, Tímár Zsolt operatőr és Masa Attila vágó, a Pannon Rádió és Televízió munkatársai készítették. A rendezvény meghívója Szenti Lilla alkotásainak felhasználásával készült.

 

Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program