SZÁLL A KAKUKK A FÉSZRE | Vajdasági Magyar Kulturális Kalauz

SZÁLL A KAKUKK A FÉSZRE

h, 2021-04-26 13:00

SZÁLL A KAKUKK A FÉSZRE
Balassi lájkol, Petőfi kommentel
Komoly játék az irodalommal...

"Honfoglaláskor a nagy kavarodásban elveszett Mackó nevű komondorunk, kezes jószág. Mindenkinek a kezét tépi le. Először. A becsületes megtalálónak kézből fizetünk." Nos, ez egy Facebook-bejegyzés a honfoglalás korából, épp csak példaképpen.
Lackfi János új könyvét nem kell túl komolyan venni: bolondozás ez, a képzelet képtelen játéka - milyen posztok születhettek volna, ha van Facebook Jézus idejében, vagy a reformáció korában, vagy a francia forradalom alatt...
De vannak a könyvben képzelt párbeszédek is, melyekben a magyar költészet jeles alakjai a zord és földhözragadt valósággal szembesülnek: Petőfi például a "Nemzeti dal" soraival biztatja egy honfitársát, aki ezt zaklatásnak veszi; Léda pedig egy kicsivel több aktivitást várni el Adytól a "Héjanász" borongós sorai helyett.
Lackfi János, mondhatni, tiszteletlenül bánik a történelem nagy alakjaival és a magyar irodalom zseniális alkotóival, de emögött a tiszteletlenség mögött mély szeretet, rengeteg ismeret és persze remek humorérzék bújik meg.

Az eseményt Zoom platformon rendezik meg:

https://us02web.zoom.us/j/81524946072?pwd=di9JbEdpZURJUzc4UmFyUUZYbFZBZz09

Meeting ID: 815 2494 6072

Passcode: 328757

 

Csatlakozni 12.50-től lehet.

 

Szervező:

Magyar Tanszék

Újvidéki Egyetem, Bölcsészettudományi Kar
Ismétlődő: 
Nem ismétlődő program